Under senaret tid har det märkts att amerikanska forskare börjar undra om det kostparadigm som har legat till grund för våra kostråd verkligen har varit korrekt. Det syns på hur de designar sina studier. De är oftare ute efter att motbevisa gamla sanningar. Alldeles nyligen kom en studie  där de för första gången tittade på effekten av mycket tillsatt socker i kosten som enskild faktor. I den studien syntes ett kraftigt samband med hjärt-kärlssjukdom: Socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom

Många svenska forskare kör däremot på i samma gamla hjulspår. Nu har de återigen genomfört en studie som är utformad för att bekräfta tidigare teser. UNT har rapporterat om studien: Varierad kost skydd mot stroke – Uppsala – UNT.se. TT har också skickat ut en text som bland annat DN har plockat upp: Varierad kost minskar risken för stroke.

I studien har forskare bestämt från början vad som är nyttigt, bland annat grönsaker, frukt, fullkorn och lågfettprodukter, och vad som är onyttigt, bland annat rött kött, charkuterier, korv, fetare mejeriprodukter, vitt bröd och sötsaker. Sedan har de grupperat de 34 000 kvinnor som ingick i studien efter hur de ätit. Resultat: de som åt vad forskarna har definierat som onyttigt löpte högre risk för stroke. 

Den studie på tillsatt socker som amerikanarna nyligen publicerade, visar tydligt att de effekter som syns i denna svenska studie helt och hållet kan beror på sötsakerna och inget annat. Så får återigen feta mejeriprodukter och rött kött klä skott för det som sockret ställer till med. Studier som utvärderar feta mejeriprodukter som enskild faktor, brukar tvärt om visa att det är ganska hälsosamt. Ett exempel är denna studie: High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up.

Det råder en extrem förvirring just nu när det gäller kosten. Personligen kan jag tycka att det är oansvarigt av forskare att inte på allvar försöka utreda varför bukfetman sprider sig som en löpeld. Sådana här studier ger faktiskt ingen som helst ny kunskap.

Uppdatering: Detta är vad forskarna har definierat som onyttigt: ”red meat (minced meat, pork, beef/veal, liver/kidney), processed meat (sausage/hot dogs, ham/salami/processed meat cuts, liver paté, blood sausage), fried potatoes, French fries, potato crisps, solid fats (butter/margarines), whole fat milk products (full-fat milk, cheese, ice cream, cream), white bread, refined cereals (spaghetti/macaroni), sugar, sweets, and buns/cookies”.

I TT:s text om studien, som tydligt även tagits av SvD, SVT med flera, förkortas detta till: ”För de kvinnor som ofta åt rött kött, charkuterivaror och fettrik mat ökade risken för slaganfall.”

Inte ett ord om sockret eller det vita mjölet. Helsjukt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.