Om och om igen hör jag mantrat: ”det handlar ju ändå bara om att äta färre kalorier och röra sig mer”. Så håller man vikten. Det vet ju alla. Hur logiskt det än kan låta, är det ett rent antagande som aldrig har belagts med bra vetenskap. En av de snyggaste studier som finns – som visar att detta är fel – publicerades 2012 i den välansedda medicinska tidskriften Jama. Forskare lät 21 personer, som just gått ner en hel del i vikt, äta tre olika dieter: en traditionell lågfettdiet, en GI-diet och en strikt lågkolhydratdiet. Sedan mätte de energiförbrukningen på varje diet. Resultatet för varje person syns i denna graf:kalorierDet är jag som har färglagt vissa av strecken för att tydliggöra skillnaderna. De blå rutorna är genomsnittet på varje diet. De visar att det på gruppnivå är en skillnad på cirka 300 kilokalorier per dygn mellan lågfettdieten och den strikta lågkolhydratdieten. Det innebär att det går att tjäna en halvtimmes joggingrunda per dag genom att äta den strikta lågkolhydratdieten. Olika kalorier har alltså olika effekt på kroppens förbränning. 

Samtidig visar graferna också att vissa personer har en högre energiförbrukning på lågfettdieten, exempelvis de som jag har färglagt med orange. Alla personer är olika. En del personer vittnar om att de nästan smälter bort när de börjar äta en strikt lågkolhydratdiet. Det är sannolikt sådana personer som jag har markerat i rött. De får en galet mycket högre förbränning på den strikta lågkolhydratdieten.

Varför blir det då så här? Det har sannolikt med kroppens svälthormon, leptin, att göra. Men det är en helt annan historia, som kommer i nästa bok.

SLUTSATS: Vi ska vara ödmjuka in för varandras upplevelser av att äta en speciell diet. På gruppnivå fungerar en strikt lågkolhydratdiet bäst. Men de individuella skillnaderna är stora. Ingen person är den andra lik.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.