TT har skrivit om den nya studien kring mättat fett (se inlägget nedan). Många tidningar har tagit deras text, bland annat Aftonbladet: Bevis om mättade fetter saknas. Texten börjar med att konstatera det som studien visar: Det finns inga direkta bevis för att mättat fett är farligare för hjärtat än fleromättat fett. Men i slutet av texten kommer en konstigt brasklapp: Sedan tidigare vet man dock att mättat fett kan påverka kolesterolet negativt, något som i sin tur kan öka risken för exempelvis hjärtinfarkt.

Vad dagens studie visar är just att dessa farhågor saknar grund; studien motbevisar just det påstående som TT lyfter i slutet av texten. Det var på 1950-talet som rädslan för totalnivåerna kolesterol i blodet föddes och det ledde fram till varningarna för det mättade fettet. Men modern forskning visar att den höjning av totalnivåerna kolesterol som vi får av att äta mer fett, generellt döljer två bra förändringar av kroppens blodfetter. Dels stiger det goda HDL-kolesterolet, dels blir det onda LDL-kolesterolpartiklarna större till storleken. Du kan läsa mer om detta i Ett sötare blod. Det TT kör med är ett cirkelresonemang. Helsnurrigt helt enkelt. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.