Barnläkaren Mats Reimer skriver i ett blogginlägg på Dagens Medicin om en ny undersökning som visar att ett slumpmässigt urval av amerikaner tror på minst en medicinsk konspirationsteori: Konspirationism – Mats Reimer blogg – Dagens Medicin. Han menar att internets baksida är att konspirationsteorier lätt kan frodas: ”… den som vill kan prenumerera på sin egen verklighet och omge sig med likasinnade i slutna Facebook-grupper.” För något år sedan skrev jag ett blogginlägg om hur forskarvärldens trovärdighet påverkas av den fettdebatt som vi har haft: Tankar kring en Nobelpristagare och antivetenskapliga strömningar. Människor som har lagt om kosten till en lågkolhydratkost har gått ner tiotals kilogram i vikt. Diabetiker har kunnat lägga bort sina insulinsprutor. En del upplever att de har fått livet tillbaka. Men i media har läkare varnat för att detta skulle vara livsfarligt och att kolesterolnivåerna i blodet skulle bli skyhöga. När människor sedan har gått till läkaren och mätt sina blodfetter, har värdena tvärt om ofta blivit mycket bättre. Det är alltså inte konstigt om allmänheten tappar förtroendet för läkare och forskare.

Att rata solkrämer tyder på sund skepticism

Jag håller med Mats Reimer om att det finns medicinska konspirationsteorier som till och med kan göra skada. Samtidigt är läkares okritiska inställning till sitt eget kunnande ett viktigt skäl till varför dessa teorier florerar. Ett lysande exempel finns i Mats Reimers eget inlägg. Han konstaterar i slutet av texten att personer som tror på flera medicinska konspirationsteorier är mindre benägna att använda solkräm. Han skriver det som om det vore en vedertagen sanning att solkrämer är en bra grej. Men det är aldrig någon som har visat att solkrämer skyddar mot malignt melanom. Det är snarare tvärt om; de ger ett falskt trygghet. År 2008-2010 ägnade jag mycket tid åt att granska solkrämer. En av texterna publicerades av nyhetsmagasinet Fokus: Solkrämerna ger falsk trygghet. En representant från industrin säger: ”Det finns inget i EU:s rekommendationer som påstår att solkrämer skyddar mot malignt melanom. Det vet vi först i framtiden”. Personligen skulle jag säga att den som ratar solkrämer hyser en synd skepticism till vårdens rekommendationer. Sannolikt är vår övertro på solkrämer en bidragande orsak till varför malignt melanom är en av de cancerformer som ökar mest. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.