Idag skriver DN och många andra tidningar om en spännande upptäckt som forskare nu publicerar i tidskriften Nature: FXR is a molecular target for the effects of vertical sleeve gastrectomy. Studien visar att när personer genomgår en fetmaoperation ökar halten gallsyra i blodet. Det i sin tur aktiverar en mottagare på cellernas yta som heter FXR, vilket drar igång fettförbränningen och det leder till viktnedgång.

Viktigt att få bort felinlagrat fett

Upptäckten passar väl in i ett mönster som växer sig allt starkare inom molekylärbiologin: allt som drar igång cellernas fettförbränning hjälper oss att hålla oss friska. Personer som har fetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes har ofta fett insprängt i lever och i muskler. Det stör ämnesomsättningen ordentligt. För att må bra och gå ner i vikt, gäller det att få bort det fettet. Då behöver cellerna börja bränna fett istället för kolhydrater.

Inuti cellerna finns två molekylära mästerdirigenter, PPARγ och PPARα, som styr över förbränningen. När dessa dirigenter vaknar till liv, kommer bland annat cellerna att bilda fler energikraftverk, mitokondrier, som kan generera energi från fett. Samtidigt stänger dirigenterna av fettproduktionen och det hindrar mer fett från att felaktigt lagras in i kroppen.

Gallsyra, som släpps ut i kroppen när vi äter fett, påverkar just dessa mästerdirigenter via mottagaren FXR. Det finns även andra molekyler som fungerar på ett liknande vis och som har visat sig motverka fetma hos möss. En av dessa molekyler heter oleylethanolamide (OEA). När vi äter fett, känner mottagare i våra tarmar av detta. Det leder till att OEA släpps ut i kroppen. När möss får OEA äter de mindre och går dessutom ner i vikt. OEA aktiverar också mästerdirigenten PPARα.

Insulin stänger av symfonin i din kropp

Även vissa läkemedel mot diabetes påverkar fettförbränningen, ett av dem är metformin. Andra läkemedel som aktiverar våra mästerdirigenter är pioglitazone and rosiglitazone. DN:s vinkel är att nyckeln till viktras nu kan vara avslöjad och att ett läkemedel som verkar via FXR kan hjälpa mot fetma. Problemet är läkemedel ofta bara går i på ett enda ställe i vår metabolism. Ibland kan detta få en bra effekt i ett organ, men en dålig effekt i ett annat. Vår metabolism är gigantiskt nätverk där många saker måste ske samtidigt för att allting ska klaffa.

Personligen tänker jag att slutsatsen istället bör vara att vi ska sluta äta lågfettprodukter. Äter vi mer fett, kommer gallsyra att frisättas på naturlig väg. I det lågfettparadigm som vi har levt i, har halterna gallsyra och OEA sannolikt varit alldeles för låga i kroppen. Samtidigt har vi ätit mycket snabba kolhydrater, gärna var tredje timme. Det ger ett insulinpåslag och för mycket insulin stör symfonin i din kropp. Insulin motverkar våra mästerdirigenter och fettförbränningen.

Ät igång din fettförbränning

Äter du en GI-diet eller en strikt lågkolhydratdiet, kommer kroppens metabola nätverk påverkas via flera punkter. Det handlar inte bara om frisättande av gallsyra och OEA, utan det finns tusen andra bra saker som händer. När balansen i kroppen slår över mot fettförbränning, kommer det fett som ligger felinlagrat i organen att brännas bort. Ett annat bra sätt att få igång fettförbränningen är periodisk fasta. När du fastar går halten insulin ner i blodet och så fort insulin försvinner kommer våra mästerdirigenter att ta över. Du behöver alltså inte fetmaoperera dig för att ändra din metabolism. Du kan uppnå samma mål genom att ändra din kost.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.