Unga personer som har höga blodsocker och högt blodtryck får generellt en sämre kognitiv förmåga i medelåldern, visar nu en studie: Early Cardiac Risks Linked to Worse Cognitive Function in Middle Age. Sedan 1985 har forskare följt 3 300 personer från 18-årsåldern och uppåt. Med jämna mellanrum har de mätt deras blodsocker och blodtryck. Nu, cirka 25 år senare, presterade personer som haft problem med blodsockret och blodtrycket generellt sämre i de tre olika tester av hjärnans funktioner som forskarna utförde. 

Nyligen kom en studie som visade på ett liknande samband för vuxna: Ju sötare blod du har – desto sämre verkar minnet bli. I Ett sötare blod kan du läsa om hur forskare har kopplat höga blodsocker till en ökad risk för demens.

Det här kan vara en bra grej att tänka på nu när vi närmar oss påsk. Jag handlade nyss och affären var fylld av godis från golv till tak. Tänk på alzheimer när du går förbi all färgglad gelé på väg till kassan. Stannat inte ens för dina barns skull. Fyll deras påskägg med något mer kreativt. En handfull små chokladägg klarar kanske deras kroppar. Men strunta i de där stora lassen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.