För inte så länge sedan skrev jag om en upptäckt som tyder på att bröstceller utvecklar ett sockerberoende när de omvandlas till cancerceller: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker. Nu menar australiensiska forskare att även malignt melanom-celler måste ha socker för att växa: Melbourne researchers find melanomas are addicted to sugar. När forskarna hindrade cellerna från att suga upp socker från omgivningen, bromsades tillväxten.

Nature publicerades också idag en artikel om hur forskare försöker utveckla läkemedel som ska hindra cancerceller från att bränna socker: Metabolic quirks yield tumour hope. Förhoppningen är att det ska kunna stoppa tillväxten.

Kostforskning – den mest eftersatta vetenskapliga disciplinen?

Att cancerceller gillar sött är egentligen ingen ny kunskap, det upptäckte forskaren Otto Warburg på 1930-talet. Cancerceller kan konsumera 50-100 gånger mer glukos än en frisk cell. Desto mer anmärkningsvärt att forskare aldrig undersökt om en lågkolhydratkost skulle kunna hjälpa till att bromsa utvecklingen av en cancer. Den patient som äter stor portion potatismos, pasta, ris eller en påse godis når lätt ett blodsocker som ligger dubbelt så högt som det borde. Det innebär att cancercellerna får tillgång till dubbelt så mycket glukos under cirka en timmes tid efter måltiden. All logik talar för att det kan elda på tillväxten. Ibland får jag lust att starta en kostforskningsfond. Kostforskning måste vara den mest eftersatta vetenskapliga disciplinen.  

Länk till den nya australiensiska studien: Response of BRAF-Mutant Melanoma to BRAF Inhibition Is Mediated by a Network of Transcriptional Regulators of Glycolysis.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.