image_3Dagens ungdomar får i sig mer söt skräpmat än någon annan generation har fått tidigare. Det kommer att påverka deras framtida hälsa. Föräldrar har hört av sig om problemet med idrottsrörelsen. Det är mycket godis och sötsaker på olika evenemang. Utöver detta ska barnen sälja chokladbollar och dammsugare för att få in pengar till sin förening. Därför blev jag så otroligt glad när jag hörde om näringsfysiologen Sara Gyllstedts arbete. Jag hoppas att det kan inspirera andra till liknande saker. Så här skriver hon:

Läsk och godis har inget med idrott att göra

imageVi har jobbat med Sollentuna 5:an i helgen, en fotbollscup för 8-9-åringar som genomförs i Sollentuna där de får spela korta fotbollsmatcher med olika lag på lördag och söndag, totalt ungefär 600 små fotbollsspelare var med. Jag tog initiativet till att byta ut sortimentet i kafeterian eftersom att jag inte tycker att idrott hör ihop med läsk, socker och dåliga hamburgare. Hur ska vi få våra barn att förstå att det inte är nyttigt, när det är det enda som finns att köpa på fotbollscuper? Snacka om dubbla budskap.

Min sambo är klubbchef i Sollentuna FK (en av Sveriges största fotbollsklubbar). Jag fick med honom på idéen att byta ut hela sortimentet under några cuper. Bort med godis, läsk, korv och hamburgare och in med ekologiska russin, frukt, egengjorda smoothies, chokladbollar gjorda på torkad frukt och nygrillade kycklingspett. Det har varit en succé. Jag har aldrig hört så mycket positiva kommentarer från föräldrar. Massor av barn gick omkring med smoothies och ekologiska fruktjuicer i handen under dagen. Det talade sitt tydliga språk.

I smoothiesarna hade vi ekologisk fet yoghurt, ekologiska bananer, frysta jordgubbar och hallon. I chokladbollarna var det fikon, dadlar, havregryn, kokosflingor, kokosolja, solroskärnor och kakao (allt ekologiskt även här). De var uppskattade av alla åldrar.

image_4Läs mer på Sollentuna FK:s sajt: www.sollentunafk.se.

UPPDATERING: Sara hälsar att det som sålde mest var de grillade kycklingspetten med hemgjord tzatziki och sallad. Näst bäst gick smoothies på fet yoghurt och frukt, 400 stycken.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.