Nu har det kommit nya spännande resultat från den studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes som östgötaforskare har genomfört. Du kan läsa om den i Ett sötare blod. En av forskarna bakom studien, Hans Guldbrand, var med i det reportage jag gjorde för Vetenskapens värld som handlade om kost och typ 2-diabetes: Fettupproret.

Bättre effekt – trots liknande viktnedgång

Tidigare har studien, som kallas Västkost, visat att typ 2-diabetiker som får rådet om en lågkolhydratkost kan ta bort mer av sin blodsockermedicinering, jämfört med de som får rådet om en traditionell lågfettdiet. Dessutom fick de bättre effekt på blodfetterna. Nu har forskarna istället analyserat effekten på den farliga inflammation som personer med typ 2-diabetes har i kroppen. Resultaten visar att lågkolhydratdieten återigen hade bäst effekt, trots att båda dieterna gav samma viktnedgång: Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet.

Faktum är att lågfettdieten, trots viktnedgång, inte hade någon signifikant effekt alls på inflammationen i kroppen. Det kan förklara varför den gigantiska studien Look AHEAD fallerade. Det var en studie som pågick i närmare tio år. Typ 2-diabetiker som fick hjälp att följa en lågfettdiet gick ner mer i vikt än kontrollgruppen men det hade ingen effekt på risken för hjärt- och kärlsjukdom. Läs mer: Lågkalorikost skyddar inte mot hjärtinfarkt (trots en ordentlig viktnedgång!).

Att få ner inflammationen är a och o

Det viktiga är sannolikt inte att gå ner i vikt, det viktiga är att dämpa inflammationen i kroppen. I dagens artikel skriver forskarna i slutet: ”Efforts to reduce systemic inflammation in patients with type 2 diabetes may be of utmost importance for the prevention of complications, such as cardiovascular disease and nephropathy. Carbohydrate restriction has been associated with anti-inflammatory effects, but, still, evidence is insufficient to support specific amounts of carbohydrate and fat intake in individuals with type 2 diabetes, as stated by American Diabetes Association in their recently published recommendations for dietary therapy. Our findings, however, indicate that the use of LCD aiming for 20 E% intake from carbohydrates may be an effective strategy to improve the subclinical inflammatory state in type 2 diabetes.”

Översatt till svenska betyder det att studien indikerar att en person med typ 2-diabetes, som vill undvika hjärt- och kärlsjukdom och skadade njurar, verkar göra bäst i att följa en ganska strikt form av lågkolhydratdiet. Det kan sannolikt också hjälpa hjärnan eftersom inflammationen i kroppen påverkar även den.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.