Idag berättar Emma, 20 år, på Andreas Eenfeldts blogg om hur hon la om till en lågkolhydratkost efter ett epilepsianfall: ”Domen blev medicinering i minst 10 år” | Kostdoktorn. Hennes läkare menade att hon behövde medicinera i minst 10 år eftersom hon säkert skulle få fler anfall. Emmas mamma hittade dock berättelser om hur epilepsi går att behandla med en ketogen diet på nätet. Emma la om kosten och har hittills inte fått några fler anfall.

En regissör från Hollywood har räddat barnen

Emmas berättelse säger mycket om vårdens inställning till kost som behandlingsmetod. Det är idag bevisat att både en ketogen diet och en LCHF-liknande diet (som är mer liberal än den ketogena) hjälper personer med epilepsi. Inte alla – men många. Ändå behandlar många läkare hellre sina patienter med läkemedel som ofta har svåra biverkningar. I nästa bok, Det sötaste vi har, kommer du kunna läsa berättelsen om hur en regissör från Hollywood, Jim Abrahams, drev på utvecklingen (med hjälp av Meryl Streep – tro det eller ej) kring en ketogen kost som behandling av epilepsi. Han grundade The Charlie Foundation med syftet att ta fram en kunskapsbas och att sprida information till andra föräldrar i samma situation. Vetenskapen inom området är nu stark, ändå är det vanligt med berättelser som Emmas. Vården är skyldig att informera om olika behandlingsalternativ, men patienter får sällan veta att de kan använda sig av en strikt lågkolhydratkost.

Epilepsi överlappar med migrän och autism

Epilepsi har ett överlapp med både autism och migrän. Genforskning visar att sjukdomarna drivs av liknande mekanismer och migränläkemedel kan också användas mot epilepsi. Trots släktskapet har forskare aldrig med bra vetenskapliga metoder undersökt om kosten också skulle kunna hjälpa mot dessa sjukdomar. Många människor vittnar om att det har haft en effekt för dem, men en hel del läkare förhåller sig iskalla till dessa berättelser (även detta ett tema i nästa bok).

Ibland kan jag tänka att läkare har glömt att hjärnan är ett organ med en ämnesomsättning. Sedan Freuds dagar har hjärnan blivit psykoterapins revir. Det skulle behövas fler engagerade regissörer från Hollywood här. Kost som behandling av olika psykiska åkommor är ännu en vit fläck på kunskapskartan.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.