När jag tänker tillbaka på mitt första barns första mat, kan jag få lite ont i magen. Jag undrar hur jag egentligen tänkte. Och framförallt varför. På något vis såg jag industrins barnmatsburkar som något slags facit på vad bebisar kunde äta i olika åldrar. Något annat kunde säkert skada mitt barn, tänkte jag. Hur fick jag den bilden? Vad gjorde att jag inte var mer kritisk?
När jag öppnar Monique Le Roux Forslunds nya Barnmatsboken – laga bra mat från början är min spontana första tanke att jag önskar att jag hade haft den i min hand som rookie på det här med föräldraskap. Boken är full med recept från de första smakportionerna tills barnen kan äta lite mer avancerad mat. Med Barnmatsboken i din hand kan du hjälpa din bebis att utforska nya smaker. I nästa bok kommer jag skriva om forskningen kring detta; om hur viktigt det är att låta barnen pröva okända smaker om och om igen. Spottar och fräser barnet, innebär det bara att smaken är ovan och att barnet behöver vänja sig vid just den smaken. Att börja äta hela bitar mat relativt tidigt under livet (från 6-7 månader) är också viktigt.
Barnmatsboken är verkligen en fin kokbok, med vackra bilder och mat gjord på riktiga råvaror. De små är verkligen värda detta. Små kroppar ska ha näringsrik mat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Torbjörn Yngvesson ∙ 24 maj, 2014 kl. 08:02
Det bästa med den köpta barnmaten är dock burkarna som är så bra till mycket annat tex hälla upp överblivna såsskvättar och spara i kylen, eller att blanda färg… göra ren penslar… och mycket annat där det lilla formatet passar bra. Trots att vår yngste son (av 4) nu är 17 så finns det många små praktiska glasburkar kvar i vårt hem. Jag ska väl ändå framhålla att vi gjorde välldigt mycket egen mat till barnen och vi var väl inte så rädda för det. Men framförallt så har de fått välkryddad mat med mycket smak redan som små, och jag ser idag när de är vuxna att de har en välldigt förkärlek till stark och kryddad mat och vitlök mm. Det finns dock en fördel med köpematen och det är ju när man är på resande fot så kan man enkelt ha med ett mål mat åt dem.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 24 maj, 2014 kl. 10:42
För sådant använder jag sillburkar 😉
Jag körde alldeles för lite kryddor i mina barns mat.
≪ | ≫ |
Anna Lantligt på Svanängen ∙ 24 maj, 2014 kl. 08:11
Superbra med en ny bok. Jag var jätteambitiös med maten till vårt första barn. Och jag själv mådde också bättre. Barn nummer två fick nästan bara burkar. Jag var trött och kom inte heller i form efteråt. Burkarna berodde också på att industrin övertygat mig att de innhöll allt barnet behövde och att jag var en för dålig kock för det! Men tänk om det har ett samband? Jag fick i mig min beskärda del av mosad avokado med första barnet och var inte hungrig mellan måltiderna. Medans barn nummer tvås halvtomma burkar åkte i soporna. Då åt jag säkert godis till mellanmål istället! Med vänlig hälsning Anna http://utantillsattsocker.blogspot.se/
≪ | ≫ |
Kajsa ∙ 27 maj, 2014 kl. 19:44
Jag födde min dotter 2007 och jag kan säga att BVC har all makt över nyblivna mammor. På gott och ont. Min kontakt sa att pulvergröt, burkmat, välling etc var det bästa för bebisen (förutom amning) och att jag inte skulle experimentera själv! Nu blev jag sjuk i samband med förlossningen och kunde inte fokusera på sunt förnuft, men så här i efterhand blir jag helt galen på mig själv! Varför tänkte jag inte? Riktig mat måste ju ändå vara bäst? Sen 2009 äter vi LCHF även om maken och dottern äter ris, pasta och potatis men idag är jag glad att jag faktiskt förstått att det vi stoppar i oss är det bränsle som kroppen ska fungera på. Jag tackar både Monique och Ann för fantastisk information.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 maj, 2014 kl. 21:28
Tack!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 juni, 2016 kl. 20:48
Jag har lite dålig koll på olika kokböcker för bebisar. En som jag dock tycker är väldigt fin och bra är Monique Forslunds ”Barnmatsboken – laga bra mat från början”. Boken är fylld av bra recept på typ kryddiga grytor, olika grönsaker, fruktsmoothies, fiskpaket och annat gott. Monique förespråkar ju LCHF till vuxna, men denna bok till barn är absolut inte någon lågkolhydratkost. Det är mer socker och vetemjölsfri mat. Superbra för små bebisar.
≪ | ≫ |