Idag skriver Expressen om att ”Fet mat gör diabetiker friskare – och smalare.” Det handlar om den studie som nyligen visade att en lågkolhydratkost dämpar den inflammation som typ 2-diabetiker har i sina kroppar. Se tidigare inlägg: Lågkolhydratkost motverkar farlig inflammation.
Inflammation kopplat till hjärtsjukdom, demens och cancer
Expressen har också med en kvinna med typ 2-diabetes, Kikki Sandström, som berättar om hur hennes blodvärden förbättrades på en lågkolhydratkost. Hon har gått ner i vikt och har fått mindre värk i kroppen. Det här är inget hokus pokus, utan är logiskt utifrån ett biokemiskt perspektiv. Höga blodsocker eldar på kroppens immunförsvar. Det i sin tur ställer till mycket oreda, visar modern forskning. Bland annat kan nervcellsnybildningen i en del av hjärnan som heter hippocampus stanna av, vilket är kopplat till ett sämre psykiskt välmående. Den låggradiga inflammationen är också kopplad till hjärt- och kärlsjukdom, demens och cancer. I artikeln säger forskaren Hans Guldbrand: ”Om inflammationen minskar så skulle det också kunna innebära minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, som diabetiker annars har ökad risk att drabbas av.”
Jag hoppas att den är studien får genomslag i vården också. Den är viktig.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Thomas H ∙ 27 maj, 2014 kl. 16:27
Bra analys Ann och speciellt bra om Livsstilsenheten på KI anammar detta!
≪ | ≫ |
Fet mat gör diabetiker friskare och smalare ∙ 27 maj, 2014 kl. 16:45
[…] om studien som visar att diabetiker blir friskare och smalare med fetare lågkolhydratkost. Ann Fernholm och Kostdoktorn har kommenterat […]
≪ | ≫ |
Piltson ∙ 27 maj, 2014 kl. 17:59
Är detta verkligen nytt och sensationellt? Det är vad min far sade till ”sockersjuka” patienter när jag gick i skolan kring 1950. Han hade ”dietlistor” att dela ut, Kan inre sådana spåras upp i något arkiv`?
≪ | ≫ |
Ulla ∙ 27 maj, 2014 kl. 20:16
Så glad för alla er, som kämpat för att övertyga om lågkolhydratens hälsoeffekter, att ni får bekräftelse via media av olika slag. Det stärker oss, som håller litet lägre profil.
Ulla
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 maj, 2014 kl. 21:29
Det är intressant hur snabbt saker faller i glömska.
≪ | ≫ |
Studie: Fet mat gör diabetiker friskare, smalare och motverkar farlig inflammation | Midi-Bloggen ∙ 27 maj, 2014 kl. 23:30
[…] Läs mer … Ann Fernholm den 27 maj 2014 […]
≪ | ≫ |
Bjørn Larsen ∙ 28 maj, 2014 kl. 05:25
Når det gjelder hvor strikt man skal være på LCHF, kan man vel si at jo sykere pasienten er, jo sterker må medisinen være.
≪ | ≫ |
Jonnybananer ∙ 28 maj, 2014 kl. 06:10
Mjöl och sockerindustrin vill inte! De har en annan agenda lixom!
Ni kan ju gissa vad de jobbar mot för mål!
Vackert förpackat socker som barnen bara ääääälskar,
Och det bästa av allt, ”Den första är gratis!” 🙂
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 28 maj, 2014 kl. 20:19
Det hade varit fint om dom även nu gav Dr Dahlqvist en komplimang med tanke på Expressens rubrik. Kommer inte ihåg vilken tidning som nu döpte henne till Fettdoktorn då för länge sen och då visste dom inte hur rätt det skulle bli!!!!
≪ | ≫ |