Expressen diabetiker friskareIdag skriver Expressen om att ”Fet mat gör diabetiker friskare – och smalare.” Det handlar om den studie som nyligen visade att en lågkolhydratkost dämpar den inflammation som typ 2-diabetiker har i sina kroppar. Se tidigare inlägg: Lågkolhydratkost motverkar farlig inflammation

Inflammation kopplat till hjärtsjukdom, demens och cancer

Expressen har också med en kvinna med typ 2-diabetes, Kikki Sandström, som berättar om hur hennes blodvärden förbättrades på en lågkolhydratkost. Hon har gått ner i vikt och har fått mindre värk i kroppen. Det här är inget hokus pokus, utan är logiskt utifrån ett biokemiskt perspektiv. Höga blodsocker eldar på kroppens immunförsvar. Det i sin tur ställer till mycket oreda, visar modern forskning. Bland annat kan nervcellsnybildningen i en del av hjärnan som heter hippocampus stanna av, vilket är kopplat till ett sämre psykiskt välmående. Den låggradiga inflammationen är också kopplad till hjärt- och kärlsjukdom, demens och cancer. I artikeln säger forskaren Hans Guldbrand: ”Om inflammationen minskar så skulle det också kunna innebära minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, som diabetiker annars har ökad risk att drabbas av.”

Jag hoppas att den är studien får genomslag i vården också. Den är viktig.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.