En läsare frågade nyss om jag har några tips på vad man kan visa en ung person som är beroende av energidryck. Kollade då upp vad en Red Bull egentligen innehåller. Hittade denna sida: Sackaros & glukos Red Bull. Där står: ”Visste du… att en Red Bull Energy Drink innehåller ungefär lika mycket socker som i motsvarande mängd äppel- eller apelsinjuice – 11g/100 ml?”

Det här är givetvis ett försök att få Red Bull att framstå som nyttigt. Men 11g/100 ml är till och med mer socker än vad Coca-Cola innehåller. Jämförelsen säger mer om hur onyttigt juice egentligen är.

På Red Bulls sida finns en hel rad citat från personer som känner sig galet pigga och skärpta på drycken. Man ska dricka den när man kör bil, sitter på föreläsningar, är på jobbet, idrottar, spelar tv-spel eller går ut en kväll. Alltså i princip dygnet runt. Det står dock inget om hur man sover om man lever på koffein och socker.

Coca-colafärgat brosk

Det kan vara svårt att få ungdomar att tänka på framtiden. Vem var inte odödlig som tonåring? Men på mig bet i alla fall skrämselpropagandan kring rökning. Vet inte om denna bild kan bita på en ung människa:bild browningHögarna är brosk från människor i olika åldrar. Som du ser blir brosket Coca-Colafärgat med åldern. När blodet fylls av socker (som det gör när man dricker energidryck, juice eller läsk) kommer sockret spontant att klistra sig fast i kroppens bindväv. Den kemiska reaktionen liknar den som sker när socker karamelliseras. Det är alltså ingen slump att gammalt brosk har samma färg som Coca-Cola (som innehåller karamelliserat socker). Det är inte bara brosk som karamelliseras, utan även exempelvis huden och hjärtmuskeln. Vävnaderna blir mindre elastiska och lite stelare. Det finns krämer som kan dämpa förloppet i huden, men inget som skyddar övriga delar av kroppen. Den som vill ha ett vitalt hjärta och ett smidigt brosk på insidan av knäskålarna i medelåldern, gör därför säkrast i att bojkotta söta drycker och godis. Det socker som har satt sig i bindväven, sitter nämligen dessvärre ofta kvar där det sitter. Ibland kan jag önska att någon hade berättat det här för mig som ung.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.