Idag skiver BBC om en ny amerikansk studie som kopplar en hög konsumtion av rött kött till en högre risk för bröstcancer: BBC News – Red meat ’linked to breast cancer’.

Jag har tidigare kritiserat de larm kring rött kött och cancer som kommer från USA. Problemet är att amerikanerna ofta äter sitt röda kött i form av hamburgare och då slinker köttet nästan alltid ner tillsammans med läsk. Därför tycker jag att forskarna borde jämföra sockerkonsumtionen mellan de som åt mest kött och de som åt minst. Men det har man hittills aldrig gjort och även i denna studie missar man att granska det sambandet.

I Asien verkar rött kött nyttigt

I liknande studier från Asien har forskarna inte hittat någon koppling mellan rött kött och cancer. Enligt en av metaanalyserna är en hög konsumtion av rött kött snarare kopplat till en längre cancerdödlighet bland Asiens kvinnor: Meat intake and cause-specific mortality: a pooled analysis of Asian prospective cohort studies.

I BBC-artikeln tycker jag att journalisten ger en nyanserad bild. De har med röster från läkare som säger att andra studier tyder på att det saknas en koppling mellan rött kött och bröstcancer. De menar också att den som vill undvika bröstcancer framförallt ska försöka hålla vikten. Det är också viktigt att undvika metabolt syndrom: Metabolic syndrome and the risk of breast cancer in postmenopausal women. 

Låt oss hoppas att svensk media gör ett lika grundligt jobb när de skriver om detta.

Här hittar du den nya studien i BMJDietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.