Igår lanserade Andreas Eenfeldt, alias Kostdoktorn, en ny medlemssajt för den som vill veta mer om lågkolhydratkost. Där har han samlat intervjuer och föreläsningar med en rad människor inom lågkolhydratrörelsen, allt från amerikanen Peter Attia, som har grundat det nya forskningsinstitutet Nutrition Science Initiative i USA, till minnesmästaren Mattias Ribbing och sjuksköterskan Bitten Jonsson som är expert på sockerberoende. En riktig rysare är Johanna Engströms berättelse, som kvällen innan hon skulle genomgå en fetmaoperation ångrade sig. Hon fick dödsångest av tanken på vad som skulle hända. Hon ringde sin man som kom och hämtade henne på sjukhuset. När hon kom hem sökte hon på internet efter alternativ. Hon hittade kostdoktorn.se och prövade en LCHF-diet. Sedan gick hon ner över 50 kilo. Utan att ta bort sin magsäck.

Ibland kan jag undra vart kostdebatten hade varit utan internet. Det är mycket tal om att människor via internet kan välja att enbart ha kontakt med personer som har samma värderingar; att man kan skapa en egen liten bubbla som man lever i och att det kan vara farligt. Men via internet kan man också bryta upp bubblor. Det har verkligen Anderas Eenfeldt gjort med kostdoktorn.se. På hans sajt är också diskussionen fri. Det finns ofta många kritiska inlägg och lika mycket mothugg. Det är bra, för det är farligt att skapa små bubblor. Nu lyfter Eenfeldt sin sajt till en ny nivå. Berättelser som Johanna Engströms gör sig verkligen bäst i teveform. Jag hoppas att det inom ramen för detta också kommer finnas utrymme för människor som har misslyckats att gå ner i vikt med LCHF, för att bilden ska bli nyanserad. För en del går det lätt, för andra är det en faslig kamp. Men för många leder det ändå till en eller annan hälsovinst.

Här kan du bli medlem. Första månaden är gratis: www.kostdoktorn.se/medlem

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.