Det kommer att hållas två viktiga seminarier kring kost och hälsa de kommande veckorna.

Karolinska Institutet: Var står vetenskapen i fettdebatten?

Den 27 juni klockan 13-16.50 ska fettkvalitetens roll för vår hälsa debatteras: Controversies in fat quality. Seminariet hålls på Nobelforum Karolinska Institutet. Enligt programmet är det för ”politiker, landsting- och kommunalansvariga för matfrågor, Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet.” Mot slutet av dagen kommer Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm att leda en diskussion där bland annat Jonas Lindblom, som var projektledare för SBU:s rapport Mat vid fetmaska delta. Både Edholm och Lindblom har varit öppet kritiska mot Livsmedelsverkets rekommendationer om att vi ska begränsa mängden mättat fett i kosten.

Jonas Lindblom bemötte nyligen en artikel som Tommy Cederholm, en av de kostexperter som Livsmedelsverket ofta anlitar, skrev i läkartidningen: Fettintag och hjärtsjukdom i omstridd metaanalys. Du hittar Lindbloms kommentar efter artikeln. Den är intressant. Jag hade väldigt gärna sett den här debatten, men jag har flyttat med min familj till vårt lilla torp för sommaren.

Almedalen: Slaget om skolmaten

Nästa viktiga seminarium hålls under Almedalsveckan, 08.00-09.30 1 juli. Då är det Livsmedelsverket som bjuder till till diskussion: Slaget om skolmaten. Bland annat medverkar Cecilia Blidö från Naturlig mat i skolan. Hon gör ett hästjobb för att bland annat få Livsmedelsverket att fokusera på mängden socker i skolmaten, istället för mängden fett. Så här beskrivs programpunkten:

”Skolmåltiderna har aldrig varit så bra som de är nu. Ändå står ett slag på många håll om vilken mat som ska serveras. Det är olika intressen och grupper och de står ofta i konflikt mot varandra.  Närproducerat, LCHF, elevernas favoriter, näringsriktigt, glutenfritt till alla, mångkulturellt, specialkost, köttfri dag osv

Ska och kan kommunerna tillmötesgå alla krav på skolmaten?
Är all utveckling bra eller finns risker med att följa trender? Vad ska styra besluten? Vilka ska kommunen lyssna på?
Är vi på väg mot helt individualiserat matval i skolrestaurangerna?
Hur ska samhället se på, och klara, sitt uppdrag att erbjuda elever fria luncher i framtiden
Är ökad valfrihet och individualisering av matvalet ett hot eller en möjlighet för bra skolmåltider?

Medverkande bland andra Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister, Stig Orustfjord, GD Livsmedelsverket, Anna Ekström GD Skolverket, Brittis Benzler (V) Regionråd Gotland, Cecilia Blidö, Naturlig mat i skolan, Jonas Paulsson, Köttfri måndag, Camilla Grandin kostchef Håbo kommun, Anette Gustawson, lantbrukare

Moderator: Pär Bergkvist Magasin Måltid,

Arrangör: Livsmedelsverket”

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.