rosor

”Mamma – det luktar doft”, sa min son nyligen. Våra rosor slår alla rekord i år. Jag har aldrig sett så många på buskarna. Att de står i högblom visar att det är dags att koppla av ett tag. Men just som jag hade tänkt ta semester kom en studie som visar att en lågkolhydratkost kan förebygga typ 2-diabetes (Retrospective study on the efficacy of a low-carbohydrate diet for impaired glucose tolerance), en artikel i Newsweek om att industrin begraver vetenskapen om hur farligt socker är (The Sugar Lobby Threatens Organizations, Buries Science on Health Effects) och en studie som visar att europeiska barn får cirka en fjärdedel av sitt energiintag från rent socker (Barn i Europa äter ett hekto socker om dagen). Å andra sidan finns det andra studier som visar att det är nyttigt att vara ledig för hälsans skull. Därför ska jag hålla mig borta från mitt tangentbord. Snart.

Jag måste bara kommentera studien kring barnen. För så här får vi vuxna bara inte fortsätta. Det är inte hållbart. Vi sätter våra barns framtid på spel. Tidigare i våras kom en amerikansk studie som kopplar ett så högt sockerintag som våra barn bevisligen har till en dubblad risk för hjärt–kärlsjukdomSocker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom. I min nästa bok kommer du att kunna läsa om varför det finns alla skäl att anta att socker direkt orsakar fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Dessutom rubbar det sannolikt tarmfloran vilket kan leda till en hel massa magproblem.

Låt dina barn istället njuta av bra glass i sommar. Ett tips är att mixa vattenmelon och frysa i formar för isglass. Då innehåller glassen en tredjedel så mycket socker som en vanlig isglass. Dessutom är den bra mycket godare än den konstgjorda köpeisglassen. Win-win alltså.

Nu ska jag dyka in i historien om Den odödliga Henrietta Lacks. Sedan ska jag dofta på på lite doft.

Jag önskar alla er läsare en riktigt skön sommar!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.