Robert Lustig är en av de läkare som jag tycker är mest spännande att lyssna till. Lustig förklarar kostens effekter på hälsan genom att kartlägga kostens effekter på kroppens molekyler. Som den biokemistnörd jag är, uppskattar jag detta. I arbetet med Det sötaste vi har hälsade jag på honom på hans klinik vid UCSF i San Francisco. Där bedriver han ett biokemiskt detektivarbete. Vid kostinducerad övervikt* är hans slutsats att få personer kan nå en bestående viktreduktion utan att med kostens hjälp sänka insulinnivåerna i kroppen. Uppe i hjärnans mättnadscentrum, hypotalamus, blockerar insulin signalerna från kroppens svälthormon leptin. Höga insulinnivåer leder till en inbillad svält i kroppen, vilket gör det svårt att hålla vikten. Efter att ha granskat hans teser ordentligt är min slutsats att det finns biokemiska belägg för det han påstår. Mer om det i den kommande boken.

Socker ger kortvarig njutning, men minskar långvarig lycka

Nu har Karl Arfors, pensionerad forskare och expert på inflammation, lagt upp en del av ett föredrag av Robert Lustig på sin blogg: Droger, njutning och lycka. Lustig pratar om sin kommande bok där han ska ta upp skillnaden mellan njutning och lycka. Hans resonemang går ut på att njutning är en kortvarig känsla som uppstår med hjälp av dopamin. Lycka däremot är en långvarig känsla som vi får av serotonin. Idag köper vi oss ett kortvarigt välbefinnande när vi äter godis och dricker läsk; det får dopamin att flöda i hjärnan. Men för mycket dopamin leder till att mottagaren för dopamin nedregleras. Därför känner vi mindre och mindre njutning, trots att vi äter mer socker. Denna förändring påverkar effekten av serotonin och känslan av lycka. Så den kortvariga njutningen skänker oss i längden mindre lycka.

Om Lustig har kartlagt denna tes lika grundligt som den om leptin, vet han vad han talar om. Det ska hur som helst bli spännande att läsa hans kommande bok.

*Fetma kan också ha genetiska orsaker, uppstå efter en hjärnskada eller som en biverkan av en medicinering.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.