Karlskrona Montessori Friskola är värd ett stort knippe blommor. De har infört en sockerpolicy. Den ser ut så här:
Sockerpolicy:
- Inga sockrade drycker över huvud taget. Mjölk och vatten är de drycker vi serverar.
- Det enda undantagsfall kan vara när vi vill servera varm dryck vintertid/vissa utflykter.
- Små mängder sylt eller mos som tillbehör är ok på gröt alternativt till lunch. Däremot ska vi tänka på att det ska vara små mängder.
- Vi tar bort den sötade filen/yoghurten och ersätter den med naturell fil eller yoghurt med bär/frukter.
- Ketchup, lingonsylt, äppelmos, gele – serveras vid måltider där det av tradition används.
- Medvetenhet för att minimera mängden halvfabrikat då socker och andra tillsatser ofta förekommer i dessa produkter.
- Vi vill föra en diskussion med all personal vad det gäller ätande av godis och andra godsaker. Fika, popcorn, pepparkakor, polkagriskäppar, kanelbullar, semlor o.s.v…
Har du som läsare fler exempel på skolor/dagis/idrottsklubbar som jobbar för att få ner barns sockerkonsumtion? Mejla mig så berättar jag här på bloggen. Goda exempel inspirerar!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Majoren ∙ 19 september, 2014 kl. 14:21
Vilket utmärkt underlag till att utforma en nationell sockerpolicy åt förskolorna till att börja med! Tar med mig denna tills det blir diskussion på vår förskola!
≪ | ≫ |
Xiro ∙ 29 september, 2014 kl. 10:45
Har föreslagit riktlinjer för godis och tilltugg på jobbet. Här förekommer hinkvis med praliner och godis vid kurser, möten, och kring jul och påsk. Gott men egentligen äckligt, och vansinnigt ur hälsosynpunkt. Vissa tar hem godiset till barnen istället, ännu värre ju.
≪ | ≫ |