Karlskrona Montessori Friskola är värd ett stort knippe blommor. De har infört en sockerpolicy. Den ser ut så här:

Sockerpolicy:

  • Inga sockrade drycker över huvud taget. Mjölk och vatten är de drycker vi serverar.
  • Det enda undantagsfall kan vara när vi vill servera varm dryck vintertid/vissa utflykter.
  • Små mängder sylt eller mos som tillbehör är ok på gröt alternativt till lunch. Däremot ska vi tänka på att det ska vara små mängder.
  • Vi tar bort den sötade filen/yoghurten och ersätter den med naturell fil eller yoghurt med bär/frukter.
  • Ketchup, lingonsylt, äppelmos, gele – serveras vid måltider där det av tradition används.
  • Medvetenhet för att minimera mängden halvfabrikat då socker och andra tillsatser ofta förekommer i dessa produkter.
  • Vi vill föra en diskussion med all personal vad det gäller ätande av godis och andra godsaker. Fika, popcorn, pepparkakor, polkagriskäppar, kanelbullar, semlor o.s.v…

Har du som läsare fler exempel på skolor/dagis/idrottsklubbar som jobbar för att få ner barns sockerkonsumtion? Mejla mig så berättar jag här på bloggen. Goda exempel inspirerar!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.