Kära bloggläsare – i dag har jag en viktig nyhet att komma med: vi har grundat en fond för kostforskning. För ett halvår sedan skrev jag uppgivet här på bloggen: ”Ibland får jag lust att starta en kostforskningsfond. Kostforskning måste vara den mest eftersatta vetenskapliga disciplinen.” Forskare hade återigen visat att cancerceller är beroende av socker (glukos) för att kunna växa ohämmat. Ändå har aldrig någon med bra metoder undersökt om en lågkolhydratkost, som håller blodsockret på en låg nivå, kan hjälpa till att bromsa cancerutvecklingen.

Kort därefter hörde Fredrik Sjödin av sig, riskkapitalist och affärsängel med ett stort intresse för kost och hälsa. Han erbjöd sig att finansiera grundandet. Nu – ett halvår senare – har fonden blivit verklighet. Därmed har också en dröm realiserats som min vän Charlotta Holm Hildebrand, medgrundare av fonden, har närt tillsammans med mig. Den heter Kostfonden och är en ideell och fristående organisation. I fondens styrelse sitter också numera allmänläkaren Anderas Eenfeldt och medicinjournalisten Gunilla Eldh. Läs våra stadgar här: stadgar.

Ska driva fram högkvalitativa vetenskapliga studier

Vårt mål är att fonden ska bli den kraft som behövs för att driva fram bättre kostforskning. Ni är många som vittnar om att ni med kostens hjälp har blivit friskare: magen har lugnat sig, ni kan sluta med insulinsprutor, migränen har försvunnit, kroppen värker inte längre, astman är borta – och så vidare. Men för att läkare ska kunna rekommendera en viss kost, krävs väldesignade vetenskapliga studier som bevisar effekten och som dessutom utvärderar eventuella biverkningar. Det är sådana vetenskapliga studier som Kostfonden ska initiera och vara med och finansiera. Här kan du läsa mer om varför vi grundar fonden: Fler människor ska leva ett friskare liv.

Just nu håller vi på att tillsätta ett vetenskapligt råd och slutföra vår sajt: kostfonden.se. Ett första mål är att sjösätta studier kring typ 2-diabetes och IBS. Men vi hoppas kunna fylla många fler kunskapsluckor och även undersöka om kosten kan påverka cancer. Läs mer om alla kunskapsluckorna via denna länk.

Stöd fonden – bli månadsgivare

Fem kronor per såld bok av Det sötaste vi har, kommer att gå till fonden. Men för att fonden ska lyfta och få vingar behöver den stöd från er alla. Blir ni månadsgivare tillsammans med oss som står bakom, ger vi fonden förutsättningar att bedriva det långsiktiga arbete som krävs för förändring. Ju fler vi är, desto starkare blir fonden. Fonden kommer att följa reglerna för Svensk insamlingskontroll. Via denna länk kan du signera ett månadsgivande med hjälp av ditt BankID: Signera autogiro.

På fondens sajt kan du skriva upp dig för nyhetsbrev – du får också gärna hjälpa oss att sprida vårt budskap på Facebook. Om ni har idéer om vad vi kan göra för att samla resurser till forskningen – tveka inte att höra av er! Vi vill att fler människor ska kunna leva ett friskare liv.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostfonden. Stötta mitt arbete via Patreon.