Epstein o Nordegren

Igår träffade jag Anna-Karin Lindroos från Livsmedelsverket på radion. Det snackades socker hos Nordegren och Epstein. Vid ungefär 10 minuter in i samtalet säger jag att Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning visar att de tycker att socker är nyttigare än fett. En lågfettyoghurt med tillsatt socker får bära nyckelhålet, men en exakt lika kaloririk naturell yoghurt som bara innehåller fett anses onyttig. Här är min jämförelse:

Bild07

Svaret från Livsmedelsverket var: ”Man jämför inte en naturell yoghurt med en sötad yoghurt. Det är två helt olika produktkategorier, därför är den jämförelsen är fel.”

Så då vet vi. När ni i yoghurtdisken ska välja en nyttig yoghurt får ni bara använda nyckelhålet om ni jämför en sötad yoghurt med en sötad yoghurt (samma produktkategori). Ni ska inte använda nyckelhålet för att jämföra en sötad yoghurt med en osötad yoghurt. Då blir det fel. Något för konsumenten att bära med sig.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.