Dagens ETC har nu ett uppslag om barn och socker. I en kommentar beskriver reporten Amanda Schulin över vilka våndor hon haft under en sockerfri månad, trots att hon betecknat sig som inte alls speciellt beroende av socker. Några situationer där suget slog till: ”Fikat på jobbet. Att vara hungrig i mataffären och inte kunna chockhöja blocksockret med en Japp. Biobesök och filmkvällar. Födelsedagsfiranden. Finmiddag utan efterrätt. Fika i allmänhet. Att gå förbi lösgodiset i affären. Det låga blodsockret vid 15-tiden (en frukt ger inte samma effekt). Att vara någonstans där det ligger en godisskål och Inte. Kunna. Ta.”
Det var rolig läsning! I en enkät berättar ett par föräldrar att de begränsar barnens godisätande till enbart fredagar och lördagar. Det är sådant som får mig att känna att vi föräldrar förlorat markkontakten när det gäller socker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Ett sötare blod i media. Stötta mitt arbete via Patreon.
Anna ∙ 31 oktober, 2014 kl. 05:15
Kanske lite off topic, men känns som rätt sida ändå… 🙂
Vi har nyligen haft hälsokontroll på jobbet, och en (ung och smal) kollega till mig berättade att sköterskan sagt att han hade lite lågt blodsocker och borde äta mer frukt för att få upp det. Kan man (som frisk) ha för lågt blodsocker?? Är inte lågt blodsocker bra? Det är väl en sak om man själv känner av en dip, men att sköterskan säger det? Har pratat lite med kollegan om det (vars mamma är diebetessköterska) och han säger att han inte har ökat sin sockerkonsumtion efter rådet, men att han fortsätter ha socker i kaffet nu med gott samvete med sköterskans ord i bakhuvet. För mig känns detta bara så fel?!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 31 oktober, 2014 kl. 08:42
Ja, det var ett konstigt råd. Vissa kan ha genetiskt lågt blodsocker, men om man inte lider av behöver man absolut inte äta mer socker. Det finns studier som kopplar ett lågt blodsocker till en lägre risk för kärlsjukdom.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 31 oktober, 2014 kl. 08:46
Att föräldrar tycker att man begränsar godis när man serverar det två dagar i veckan. Två dagar är minst en dag för mycket. Vi har tappat proportionerna.
≪ | ≫ |
Sigge ∙ 31 oktober, 2014 kl. 10:21
Jag vet att det här låter rätt förnumstigt, men varför ens börja ge barn godis annat än i undantagsfall? Mina barn har vuxit bra med en skål med lite fruktbitar och grönsaker — har alltid funkat.
Visst glass, födelsedagar och någon kaka då och då går inte att undvika. Svårast var att stoppa mor- och farförlädrarna från att ge godis i tid och otid. Men varför lära ungarna genom m.el.m pavlovsk betingning att det ska vara godis varje fredag och lördag? …och uppenbarligen alla dagar i veckan att döma av ovan. Det är ju absurt.
Känner mig som ett UFO med allvarliga stofil-problem när jag läser det här.
≪ | ≫ |
Katerina ∙ 31 oktober, 2014 kl. 12:33
Jag växte upp i Ryssland och har kanske en annorlunda syn på socker i grunden. Jag har tyckt att det ”obligatoriska” lördagsgodiset gjorde att man satt för mycket fokus på godis och införde det aldrig för mina barn. De fick naturligtvis godis men inte så redelbundet, utan någon gång ibland. Vad sägs om att servera godis en gång i månaden eller bara när det är fest? Man kan samtidigt förklara för barnen varför man tycker att godis ska man äta mycket litet av. De vill också förstå hur omvärlden och kroppen fungerar och hänger ihop. Det finns bättre saker inom ”godis sfären” – gräddglass på äkta grädde, nötter eller frukt, i små mängder. Vi ger ju inte sprit till barn och nu vet vi att sockret för med sig mer skada än nytta och är beroendeframkallande.
≪ | ≫ |
maxiq ∙ 3 november, 2014 kl. 16:34
Ett litet, litet, litet steg men i rätt riktning!
http://viralt.aftonbladet.se/antligen-stopp-stora-godispasar-pa-ica/
≪ | ≫ |
Maria ∙ 4 november, 2014 kl. 09:46
Snusförnuftigt måhända men jag tror vi har glömt en sak (iaf vi som inte har fysiskt ansträngande jobb) – Att vardagsäta socker till fika och vid köp i affären kan lätt botas med att äta ordentliga mellanmål, typ en macka eller yoghurt vid eftermiddagskaffet vid halv tre tre. Då skulle fler må bra när de kommer hem från jobbet också tror jag, den där trötta timmen då hela familjen ska mötas igen efter dagen och alla är hungriga och trötta. Man undviker då också de onödigaste bråken som annars lätt uppstår den timmen… Och man äter inte tokstor middag pga att man blitt överhungrig.
≪ | ≫ |