Nu satsar ett gäng amerikanska forskare på att minska sockerkonsumtionen i befolkningen: UCSF Launches Sugar Science Initiative. Deras organisation SugarScience ska arbeta för att föra ut den senaste kunskapen om hur socker skadar kroppen till allmänheten. Bakom initiativet står flera forskare från UCSF i San Francisco, bland annat Robert Lustig, vars klinik jag besökte när jag skrev Det sötaste vi har. Forskare från UC Davis och Emory University School of Medicine är också inblandade.
Vad som driver forskarna? Jo, att cirka en av fyra amerikanska tonåringar nu har prediabetes. Cirka en av tio har fettlever och antalet personer som behöver en levertransplantation eftersom deras lever är förstörd ökar. Förklaringen är att levern behöver ta hand om alldeles för mycket fruktos, en av de sockerarter som bygger det vita sockret sackaros och som också finns i stora doser i high fructose corn suryp, det som på svenskt smågodis kallas glukos-fruktossirap.
Att allt fler barn får fettlever kanske hade varit bra om de varit franska gäss. Men nu är de ju barn. Att få fettlever i unga år är en stor riskfaktor för ett ordentligt förkortat liv. Det korta liv man lever kommer dessutom vara förknippat med mycket sjukdom. Hur många barn i Sverige som har fettlever vet ingen.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
joxzaren ∙ 16 november, 2014 kl. 14:49
Läsk, sportdryck och jos är världens sämsta ”livsmedel”. Undrar varför man fortfarande har en relativt förlåtande attityd gentemot dessa drycker?
≪ | ≫ |
Konspir ∙ 16 november, 2014 kl. 22:05
Det är nog inte en förlåtande attityd utan bara okunskap och en väldigt stor ovilja mot att ta åt sig kunskap eller ens försöka läsa några meningar helt förutsättningslöst,
Jag skulle även vilja påstå att media typ Aftonbladet och Expressen är väldigt duktiga på att få folk att inte försöka fördjupa sig i något. Ena dagen är A farligt och nästa dag är A nyttigt och sedan är B nyttigt och nästa dag farligt. Klart att folk totalt nonchalerar vad som sägs hit och dit.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 november, 2014 kl. 21:59
Har inte haft ordentlig tid att sätta mig in i det. Så har ingen kommentar.
≪ | ≫ |
Klasse ∙ 16 november, 2014 kl. 23:08
Varför kallar man lchf för en diet när man bara försöker minska på det som är skadligt för kroppen?
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 17 november, 2014 kl. 00:22
Bedrövligt att det inte är undersökt i sverige. Fettlever är inte hälsosamt för några barn. Varför undersöker man inte?
≪ | ≫ |
Jonas K ∙ 17 november, 2014 kl. 11:06
Tack för infon. Jag väljer nog hädanefter ekologiskt mjöl då jag bakar mina bröd gjorda på surdeg (som håller mig längre mätt, har högre näringsvärde och är snällare för magen). Jag tog reda på om glyfosat används i Finland före skörden det verkar vara så att det är tillåtet före skördning av raps, rybs, samt korn och havre som blir djurfoder. (En till anledning till att lämna raps och föredra smör, olivolja och kokosolja) Denna procedur verkar vara förbjudet i spannmålsodling för livsmedelbruk. Det blev ändå oklart om glyfosat (ett ämne i RoundUp) används före sådden (på våren). Källa finska jordbrukarnas tidning Landsbyggdens framtid: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/elintarvikeviljaa-ei-saa-ruiskuttaa-glyfosaatilla-ennen-puintia-1.22731 Använd google translate om ni vill. Någon som vet hur läget är i Sverige? Här lite mer info om RoundUp och glyfosat: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/06/15/eu-synar-glyfosat-roundup-snart-ett-minne-blott
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 november, 2014 kl. 13:12
Sorry, den länken kom inte med: http://www.ucsf.edu/news/2014/11/120756/hidden-costs-sugar?utm_source=feed&utm_medium=rss&utm_campaign=Feed%3A+UCSF+News
≪ | ≫ |