sugarscienceNu satsar ett gäng amerikanska forskare på att minska sockerkonsumtionen i befolkningen: UCSF Launches Sugar Science Initiative. Deras organisation SugarScience ska arbeta för att föra ut den senaste kunskapen om hur socker skadar kroppen till allmänheten. Bakom initiativet står flera forskare från UCSF i San Francisco, bland annat Robert Lustig, vars klinik jag besökte när jag skrev Det sötaste vi harForskare från UC Davis och Emory University School of Medicine är också inblandade.

Vad som driver forskarna? Jo, att cirka en av fyra amerikanska tonåringar nu har prediabetes. Cirka en av tio har fettlever och antalet personer som behöver en levertransplantation eftersom  deras lever är förstörd ökar. Förklaringen är att levern behöver ta hand om alldeles för mycket fruktos, en av de sockerarter som bygger det vita sockret sackaros och som också finns i stora doser i high fructose corn suryp, det som på svenskt smågodis kallas glukos-fruktossirap. 

Att allt fler barn får fettlever kanske hade varit bra om de varit franska gäss. Men nu är de ju barn. Att få fettlever i unga år är en stor riskfaktor för ett ordentligt förkortat liv. Det korta liv man lever kommer dessutom vara förknippat med mycket sjukdom. Hur många barn i Sverige som har fettlever vet ingen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.