Ett sötare blod kan du läsa om att forskare har visat att hjärnor från personer som nyligen har avlidit i Alzheimers sjukdom är resistenta mot insulin. Hjärnans nervceller har samma problem som muskelsceller vid typ 2-diabetes: deras förmåga att suga upp glukos från blodet är kraftigt försämrad.

Detta är bara en av flera likheter som finns mellan typ 2-diabetes och alzheimer. Jag har tidigare skrivit att en del forskare vill kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetesNu kommer ytterligare belägg för denna tes. Forskare har utvecklat ett slags blodprov där de för första gången kan mäta hur insulinresistent hjärnan är hos en levande person. Genom detta blodprov kunde de förutspå vilka personer som skulle utveckla demens tio år senare: Study Says Blood Test for Brain Insulin Resistance Accurately Predicts Alzheimer’s Disease Risk. De tog också prover från personer med typ 2-diabetes och precis som vid alzheimer är hjärnan i många fall insulinresistent. Här ser du resultaten från studien:

2014 förutspår alzheimer genom mäta insulinresistensAC, FTC och DC är friska kontrollgrupper. AD är personer med alzheimer, FTD är personer med frontallobsdemens (en helt annat form av demens som inte verkar kopplad till insulinresistens) och DM2 står för typ 2-diabetes. Varje prick motsvarar en person i studien och ju högre upp prickarna ligger, desto mer insulinresistent är hjärnan. Här hittar du studien: Dysfunctionally phosphorylated type 1 insulin receptor substrate in neural-derived blood exosomes of preclinical Alzheimer’s disease.

Alzheimer är en av de sjukdomar där det skulle behövas mer kunskap kring vilken effekt kosten har. En del talar för att en kost som sänker blodsockret skulle kunna bromsa förloppet. Följ denna länk för att läsa mer på Kostfondens hemsida.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.