När jag skrev Ett sötare blod drog vi kraftigt ner på mängden socker till barnen. När jag skrev Det sötaste vi har drog vi också ner på mängden pasta och vitt bröd. Den viktigaste orsaken för mig var att vissa forskare menar att gluten direkt kan orsaka typ 1-diabetes. Nu skriver Ulrika Engström på SVT Vetenskap om en ny avhandling som tar upp just dessa kopplingar: ”Gluten ökar risken för diabetes” – Nyheter | SVT.se.

Sverige har flest fall av typ 1-diabetes i hela världen

Typ 1-diabetes är den form av diabetes som drabbar barn och unga. Immunförsvaret attackerar bukspottkörtelns insulinproducerande celler. När kroppen inte längre kan producera insulin, skjuter blodsockret i höjden. Det är en sjukdom som kan vara svår att hantera och som inte sällan förkortar livet.

Barn som föds i Sverige löper världens högst risk att drabbas av typ 1-diabetes och sedan 1970 har antalet fall fördubblats. Det är otvivelaktigt något i vår miljö som orsakar ökningen. Emma Adlercreutz, forskaren bakom avhandlingen som SVT Vetenskap nu skriver om, menar att en förklaring kan vara att svenska barn äter väldigt mycket vete och att våra bebisar, via vällingen, får i sig höga doser tidigt under livet.

Läckande tarmar – en riskfaktor

Samtidigt är bilden komplex. Sannolikt är inte vetet den enda förklaringen. För att rester av gluten ska kunna ta sig in i kroppen krävs att tarmarnas barriär mot blodbanan fallerar. Vid till exempel en maginfluensa kan tarmarna börja läcka och det kan vara en förklaring till varför barn som föds på sommaren oftare får typ 1-diabetes. När de är ett halvår gamla och börjar äta välling, härjar vinterns magvirus som värst. I Det sötaste vi har berättar Karsten Buschard, forskare vid Bartholin Institute vid Rigshospitalet i Köpenhamn, att han tror att viruset infekterar bukspottkörtelns celler. När barnet sedan äter gluten, samtidigt som tarmarna läcker, kommer nedbrytningsprodukter av gluten att ta sig in blodbanan och de kan fastna i bukspottkörtelns fina blodkärl. Virus och glutenrester retar tillsammans upp immunförsvaret.

Det finns även andra saker som kan få tarmarna att läcka, till exempel en rubbad tarmflora. Allt fler barn har magproblem, sannolikt eftersom vi vuxna ger dem fel slags käk. Deras kroppar är inte utvecklade för fredagsmys, stora påsar lördagsgodis, barnkalas, glassfester och sötade frukostflingor varje morgon hela veckan lång. När tarmfloran kommer ur balans påverkas även tarmarnas väggar, visar forskning, och det kan få tarmen att börja läcka.

Autoimmuna sjukdomar kopplade till fetma

Faktum är att även andra autoimmuna sjukdomar kan vara orsakade av vår felaktiga kost. Nyligen publicerade israeliska forskare en studie som visade att fetma är förknippat med en förhöjd risk att drabbas av en rad autoimmuna tillstånd, som reumatiska sjukdomar och inflammatorisk tarmsjukdom: Overweight? Obesity can trigger Crohn’s and ms. Dessa forskare menar att hormonella rubbningar, orsakade av fetman, kan vara en förklaring: Obesity in autoimmune diseases: Not a passive bystander. En annan förklaring, menar de, kan vara att en felaktig kost rubbar tarmfloran.

Det finns otroligt många frågetecken att räta ut. Mycket av detta är verkligen bara indicier. Men för mig är det skäl nog att ge mina barn mer bra mat och mindre skräp att äta.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.