Låt festen vara fest och vardagen vara vardag. I dag har jag skrivit på SVT Opinion om att allt vardagsfestande förstör den lyxiga känslan av fest: ”Vardagsfestandet gör julen mindre speciell” – Opinion | SVT.se.

Det här var något jag tänkte på när min man och jag firade tio år tillsammans. Vi gick på restaurang med barnen. De hade klätt sig superfina och såg oerhört mycket fram emot restaurangbesöket. Vi äter titt som tätt ute. Då brukar de dricka vatten, mjölk eller ibland juice. De får i princip aldrig läsk, vare sig på restaurang eller hemma. Men den här kvällen – som kändes stor – fick de dela på en läsk.

Den halva läsken varade hela middagen. Som de njöt. De sippade små, små klunkar. Hade de fått läsk ett par gånger i veckan, hade de aldrig känt den lyxen. Känslan av lyx är relativ. Den uppstår när vi gör något som vi inte är vana vid. Gör vi livet till en daglig fest, känns inte längre festen som någon fest.

Men festernas fest klår alla fester

bild 2Men apropå fest. Gårdagen var något utöver det vanliga. Vilken dukning. Vilken mat. Vilken underhållning. Man fick inte använda mobiltelefoner eller fota under middagen, men de glada japanerna vid bordet bredvid filmade och fotade vilt. När efterrätten kom gjorde jag som dem. Jag smög upp min mobil och fotade, dock suddigt utan blixt. Ett konstverk stod framför mig. Salmbärssorben var härligt syrlig och saffranspannacottan rent gudomlig.

Bäst på hela kvällen var att få stå upp och hylla alla pristagare – personer som gjort nytta för mänskligheten. Lite extra klappade jag när den enda kvinnliga pristagaren tog emot sitt pris.
bild 3

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.