Att få mens innan tio års ålder kopplas nu i en brittisk studie till en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Women’s risk of heart disease, stroke associated with age at first menstrual cycle – Medical News Today. Forskarna kartlade tidpunkten för den första menstruation hos hela 1,2 miljoner kvinnor som i genomsnitt var 56 år gamla. Sedan följde de kvinnorna under 11,6 år. De kvinnor som hade fått mens tidigt löpte 27 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, i jämförelse med kvinnor som fick mens vid 13 års ålder.

Den här kopplingen är läskig eftersom det finns många tecken på att våra barn får en allt tidigare pubertet. Det är en konsekvens av övervikts- och fetmaepidemin. Barns historiskt höga konsumtion av socker och andra snabba kolhydrater leder till historiskt höga insulinnivåer i blodet. I Det sötaste vi har kan du läsa om hur höga insulinnivåer eldar på barnens tillväxtsystem, vilket leder till att de växer tidigare och går in i puberteten tidigare. En studie från USA visar att tjejer med fetma får bröst ett helt år tidigare än sina kompisar.

Resultaten från den brittiska studien talar för att vi kan förvänta oss mer hjärt-kärlsjukdom när dagens barn blir pensionärer. Något att tänka på när vi nu bjuder barnen på pepparkakor var och varannan dag. De kan göra dem glada i dag, men kommer göra dem sjuka som vuxna.

Här hittar du studien: Age at Menarche and Risks of Coronary Heart and Other Vascular Diseases in a Large UK Cohort.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.