Det är dags för lite måndagsglädje. Nyligen mejlade Morgan Nilsson och beskrev hur han plötsligt slapp sina magkramper när han började äta en lågkolhydratkost. Ett litet mirakel i en människas liv. 10-15 procent av alla vuxna och barn har, precis som Morgan Nilsson, dagliga magsmärtor. Det är så galet många. Alldeles för många. Kostfondens första mål är att initiera en välgjord studie på just IBS. Vill du att fler ska få effektivare hjälp i vården? Stöd oss. Så här skriver Morgan Nilsson:

Äntligen fri från IBS

”Jag började en jobbig resa i mina tonår. Min mage blev bara sämre och sämre. Första diagnos: magkatarr. Fick symptomlindrande medicin och lite kostråd. Försämring under gymnasietiden. Otroliga kramper och smärtor i magen. Andra diagnos: IBS. Får medicin som ska få kramperna att släppa. Ät mer fibrer blev rådet och fick även ”fiber på burk” utskrivet. Blev väl hanterbart men det var nedbrytande psykiskt. Gjorde mig väldigt deprimerad emellanåt, isolerade mig och stannade hemma när kompisar var iväg och hade kul. Visste ju aldrig när det skulle slå till. Ville ju inte få dessa smärtor ute någonstans. Var så pass deprimerad emellanåt att det kunde slutat riktigt illa…

Berättade aldrig för någon hur dåligt jag mådde. Jag levde så här ett par år. Träffade min blivande fru vilket hjälpte med de mentala delarna. Att bli kär skingrade många mörka tankar. Fick fortfarande rejäla kramper och smärtor. Kunde se ett litet mönster: nötter
Slutade äta nötter, men allt var inte bra men jämfört med innan ok. Levde så i flera år.

Till semestern förra året fick jag ”Matrevolutionen” av min bror. Otroligt tänkte jag när jag läste den. Kände igen mig i mycket. Tränat en hel del och är uppväxt med kolhydratladdning, fettskräck etc…

Kört LCHF (syndar ibland) sedan ett drygt år, inga smärtor eller kramper! Aldrig uppblåst eller gasig! Känner mig piggare och de gånger jag varit krasslig upplever jag att jag inte blir lika sjuk och tillfrisknandet går fortare. Mina sjukdagar på jobbet har minskat. Sötsuget är borta. Två storlekar mindre på byxorna. -5kg på vågen (min fru -9kg). Mentalt gladare.

Det enda jag gjort är att ändra vad jag äter så för mig är kopplingen väldigt tydlig.

Jag hoppas du lyckas med uppdraget du tagit på dig, det finns många drakar att besegra därute…”

Min kommentar: Det finns många drakar och det finns många goda krafter där ute. En av de stora drakarna är den stora bristen på pengar till icke kommersiell forskning. Genom att tillsammans finansiera bra forskning kan vi förändra vården.

Här är en liknande berättelse: Slipper IBS efter 35 år av magproblem.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.