Barn går in i puberteten allt tidigare och trenden har ett tydligt samband med att allt fler får övervikt. Nu visar amerikanska forskare att – alldeles oavsett barnets vikt – det finns ett samband mellan en höga konsumtionen av sötade drycker och en tidigare pubertet. Flickor som drack sötad dryck minst 1,5 gånger per dag* fick i genomsnitt sin mens 2,7 månader tidigare än flickor som drack sötad dryck max två gånger i veckan. The Guardian skriver om studien: Sugary drinks may cause menstruation to start earlier, study suggests | Life and style | The Guardian.

Amerikanska studier handlar ofta om sötad dryck eftersom det är deras stora källa till socker. Jag skulle vilja se en liknande studie på svenska barn och godis, som är vår största källa till socker. Vi äter mest smågodis i hela världen. För kroppens ämnesomsättning spelar det egentligen ingen roll om vi får i oss sockret som läsk, eller om vi häller gelatin i läsken och äter den som små geléklumpar. Inte heller spelar det någon roll om vi fryser läsken och serverar den som isglass.

Historiskt höga nivåer av insulin i kroppen

En stor påse gelégodis höjer effektivt insulinnivån i vårt blod. I Det sötaste jag har kan du läsa om hur dessa ständigt höga insulinpåslag sannolikt är en orsak till varför våra barn växer mer. De är större när de föds, barn med övervikt växer tidigare under livet och de går in i puberteten tidigare. Men spelar det då någon roll om puberteten kommer tidigare? Ja, absolut. Barn som börjar få bröst när de är nio år är sällan mentalt redo för det. Att få en vuxen kropp när man fortfarande leker med dockor gör ofta att barnen mår riktigt dåligt.

Tidig pubertet kopplad till högre risk för bröstcancer

Dessutom – och detta lyfter forskarna bakom den nya studien fram – är en tidig pubertet kopplad till en högre risk för bröstcancer. Bröstcancer är en sjukdom som ökar och som går ner i åldrarna. En sannolik delförklaring är återigen vårt söta blod och de historiskt höga nivåerna av insulin i våra kroppar. I alla översiktsartiklar som jag har läst där forskare ska förklara varför fetma ökar risken för cancer finns sambandet mellan insulin och tillväxt med.

Fan i helvete vill jag faktiskt skrika. Det är dags att vi slutar att ge våra barn så förbenat mycket godis, läsk och glass. Är det en orsak till varför allt fler får bröst och mens för tidigt är det riktigt illa. Våra barn är värda något bättre.

*räknat som ett glas eller en burk av sötad fruktdryck utan kolsyra, läsk eller sötat iste.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.