boisenGT och chefredaktören Frida Boisen kör i dag i gång en kampanj: ”Nu börjar #godisstopp!” | Frida Boisen. Under hela februari låter vi godisbitarna torka och bli hårda i sina lådor i affärerna. Jag är på! Hoppas du också är det.

Uppmaningen kommer samtidigt som ett gäng amerikanska forskare slår fast: hög konsumtion av socker är en direkt orsak till typ 2-diabetes. Forskarna publicerar en genomgång av forskningen i Mayoklinikens tidning. Mänskliga försök, djurförsök, observationsstudier – allt pekar i samma riktning. Bilden de målar upp är samma som i Det sötaste vi hardet är den historiskt höga konsumtionen av sockerarten fruktos som är problemet.

I P1 morgon debatterade Frida Boisen mot Mattias Svensson, skribent på liberala magasinet Neo. Svensson tyckte godisstopp var överdrivet. Jag tror snarare att Frida Boisen och GT kan åstadkomma något stort. Grafen nedan visar på korrelationen mellan sockerkonsumtionen under världskrigen och nedgången i dödlighet i typ 2-diabetes.

socker kriget

Jag tycker så här: NU KÖR VI! Bort med godiset. Bort med fetman. Bort med typ 2-diabetes. Låt våra barn leva friska.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.