Nu skriver TT om den amerikanska rapport jag skrev om i morse. Bland annat SVT har plockat TT:s text: Tillsatt fruktos kan leda till diabetes – Nyheter | SVT.se.

Det som är lite förvirrande är att de skriver ”tillsatt fruktos” i rubriken. Vanligt vitt socker, sackaros, består av glukos och fruktos. Tack vare att vi äter så mycket sötsaker får vi i oss historiskt höga doser av sockerarten fruktos. Tidigare har vi i princip bara fått fruktos från frukt. Det krävs nio äpplen för att få i sig samma dos fruktos som en normalstor påse gelégodis ger. En påse gelégodis går att smälla i sig på en timme. Nio äpplen räcker i många dagar. Dessutom innehåller äpplen vitaminer. Godis är så gott som fritt från viktig näring.

Vi har tänkt på tillsatt socker som onödiga kalorier. Men vi behöver tänka om. Allt talar för att det direkt skadar vår ämnesomsättning.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.