År 2013 var ett år när medierna tog upp farorna med socker ganska mycket. Bland annat hade SVT:s Korrespondenterna och Dokument inifrån reportage om socker. Jag har tänkt att all denna uppmärksamhet måste ge ett ordentligt hack i sockerstatistiken. Men – nä. Jordbruksverket har uppdaterat sin statistik med preliminära data för 2013. Här är totalkonsumtionen av socker:

Totalkonsumtion av socker

Siffrorna för glass och konfektyr (alltså godis):

glass och konfektyr

Och läskkonsumtionen (rad 148):

Konsumtion läsk

Det är sånt här som får mig att tycka att det skulle behövas en sockerskatt. På typ 500 procent. Vi äter 17 kilo godis per person och år. Det är ett tredjedels kilo i veckan. Till det tillkommer 1,7 liter läsk PER PERSON och vecka. Vi kräver alltså av våra kroppar att de varje vecka ska ta hand om ett helt dagsbehov energi, runt 1800 kalorier, i form av rent socker. Godis och läsk innehåller knappt några vitaminer alls. Om ni ser vitaminer som kroppens smörjmedel, kräver vi att det molekylära maskineriet ska fungera helt utan sin olja. Inte konstigt att det börjar hacka lite här och där i våra kroppar.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.