I början av veckan skrev Time om en studie där forskare har hittat en koppling mellan att dricka söta energidrycker (som Red Bull) och hyperaktivitet hos unga: Energy Drinks May Drive Kids to Distraction. Nu skriver Expressen om studien: Barn blir hyperaktiva av energidrycker | Hälsoliv | Expressen.

Expressen slår fast ett orsakssamband (”blir”) i rubriken, men denna observationsstudie visar enbart på en korrelation. Kanske sover unga som ofta dricker energidryck mindre på nätterna och kanske är det detta som orsakar koncentrationssvårigheter? Ingen vet. För att slå fast ett orsakssamband mellan energidrycker och hyperaktiva barn med koncentrationssvårigheter krävs en randomiserad kontrollerad studie. Se inlägg från i går.

Alldeles oavsett är studien oroväckande. När jag nyligen gav ett föredrag på en gymansieskola oroade sig lärarna eftersom eleverna drack så enorma mängder energidryck.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.