I dag har SVT ett inslag om en mycket spännande ny studie som visar att barn som utsätts för jordnötter regelbundet och tidigt under livet kan undvika att bli allergiska: Jordnötter hjälper mot jordnötsallergi – Nyheter | SVT.se.

Studien är en så kallad randomiserad kontrollerad studie – den bästa formen av vetenskap. Bebisar i åldern 4-11 månader med risk för jordnötsallergi fick genomgå ett pricktest. De delades sedan in i olika grupper: de som inte reagerade alls och de som hade en måttlig reaktion. Barn i båda grupperna slumpades till att antingen äta jordnötter varje vecka, eller att skyddas från jordnötter. När barnen var 5 år undersökte forskarna hur många som hade utvecklat en riktigt allergi.

Att äta jordnötter gav ett kraftigt skydd

Det blev en enormt stor skillnad mellan barnen. I gruppen som inte reagerade på pricktestet som bebisar och som varje vecka åt jordnötter blev endast 1,9 procent allergiska. I gruppen som skyddades mot jordnötter drabbades istället hela 13.7 procent. Det är mer än sju gånger fler.

På samma vis var det bra för de bebisar som reagerade i pricktestet att utsättas för jordnötter. Bland de som fick jordnötter blev bara 13,7 procent allergiska, medan över en tredjedel, 35,7 procent, fick allergi bland de som skulle undvika jordnötter.

Jordnötsallergi är ett av de problem som ökar bland barn. Att immunförsvaret verkar kunna vänja sig vid nötter om det utsätt för nötter är mycket intressant.

Du kan även läsa om studie i New York TimesFeeding Infants Peanut Products Could Prevent Allergies, Study Suggests.

Här hittar du originalstudien i New England Journal om MedicineRandomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.