Hjärtsvikt drabbar många äldre. I dag skriver TT om en studie som visar att personer som har fetma, typ 2-diabetes och högt blodtryck vid 45 års ålder, i genomsnitt drabbas av hjärtsvikt 11-13 år tidigare än normalt. Hjärtats pumpförmåga blir sämre redan i 70 års åldern, istället för vid 80 år: Fetma får hjärtat att svikta tidigt – Nyheter | SVT.se.

Samtidigt skriver Medical News Today om en israelisk studie som visar att fetman bland ungdomar ökar drastiskt och att detta är kopplat till ett högre blodtryck: Teen obesity ’strongly linked’ with high blood pressure. Frågan är – när börjar hjärtat svika om man har fetma och högt blodtryck redan i tjugoårsåldern?

Hjärnan behöver ett friskt hjärta

Ett sviktande hjärta är också kopplat till att hjärnan sviker. En ny studie visar på ett samband mellan ett dåligt pumpande hjärta och en dubblad risk för demens: Reduced heart function tied to raised risk of dementia, Alzheimer’s.

I Det sötaste jag har skriver jag om att den ökande sockerkonsumtionen i världen sannolikt är en viktig orsak till att vi får fetma, högt blodtryck och diabetes. Socker förstör ju också våra tänder. Time skriver i dag om att en tredjedel av världens befolkning nu lider av obehandlade tandsjukdomar: One-Third of the World’s Population Suffers From Untreated Tooth Decay.

Det är sådant här som får mig att känna att mänskligheten är på väg åt fel håll. Vad kommer hända med världens alla barn och ungdomar som har övervikt och fetma? När kommer deras hjärta och hjärna lägga av? Vi vuxna har ett stort ansvar för barnens framtid.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.