Det är full fart på sockerkriget i världens media. Vissa hävdar att det är farligt – andra att det är en del av en hälsosam kost. Den amerikanska investeraren Warren Buffet, en av världens rikaste personer, berättar i Fortune att han håller sig frisk på en sexårings diet. Eftersom dödligheten är minst bland sexåringar, menar han att deras kost måste vara bra. 25 procent av hans kalorier kommer därför från Coca-cola. Det gör att han känner sig pigg. Och så äger han en stor del av företaget.

Barns organ – som en fettsprängd köttbit

En som slåss mot Warren Buffet och alla läskföretag är Robert Lustig, läkare som behandlar barn med övervikt och fetma i San Francisco. I går var SR:s Johan Bergendorff på besök hos honom: Nya kostråd ska hejda fetmaepidemin – Vetenskapsradions veckomagasin | Sveriges Radio.

Det sötaste vi har berättar Robert Lustig hur socker kan rubba ämnesomsättningen och hur det sprängs in fett i lever och muskler. Cirka en tredjedel av den amerikanska befolkningen har nu fettlever – något som tidigare nästan bara drabbade alkoholister. Så är skriver Bergendorff: ”Robert Lustig jämför med en amerikansk köttbit som är så marmorerad av insprängt fett att den går att skära med smörkniv. Så ser Robert Lustigs barnpatienter ut inuti av allt socker de ofrivilligt vräker i sig.”

WHO:s nya rekommendationer kritiserade

Bergendorff tar upp WHO:s nya rekommendation: att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker och ytterligare hälsofördelar kan uppnås om länder får ner konsumtionen till 5 procent. I förra veckan skickade WHO ut ett pressmeddelande kring detta: WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. Organisationen har dock fått kritik av en brittiska sammanslutning av läkare – Action on sugar – eftersom de inte tycker att WHO står upp för 5 procentsmålet ordentligt: Action on Sugar slams WHO sugar report. Samtidigt är industrin besviken. Amerikanska radion NPR citerar American Beverage Association”ICBA is disappointed that the WHO has confirmed the conditional recommendation suggesting a further reduction of the intake of free sugars to below 5 percent of total energy intake, as it does not reflect scientific agreement on the totality of evidence.”

Det märks att industrin försäljning av sockersötade produkter börjar rasa. Coca-cola har fått sparka tusentals personer. Det är alltså ingen en slump att Warren Buffet plötsligt kommer ut ur garderoben som en sexåring. Han är redan 84 år gammal och det spelar ingen större roll om han dricker fem cola per dag. De sexåringar som följer hans exempel är däremot illa ute.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.