målbrottskonsertI fredags har DN en liten notis om att unga killar kommer i målbrottet allt tidigare. Det påverkar gosskörer. Roland Nilsson som är pensionerad ledare för Stockholms gosskör menar att killar på 60-talet kom i målbrottet i 16-17 års åldern. Nu inträder målbrottet vid tolv år. Därför har man inrättat en målbrottskör som hade konsert på Historiska museet nu i helgen.

Insulin påverkar sannolikt puberteten

I Det sötaste vi har kan du läsa om hur de historiskt höga nivåerna av insulin i våra barns blod påverkar hur de växer. Barn är idag större när de föds, de växer tidigare under livet och går in i puberteten tidigare. Detta är också en del av fetmaepidemin. En studie från Göteborgs universitet kopplar en sju månader tidigare pubertet hos killar till mer övervikt och fetma vid 19 års ålder. Hösten 2013 visade en studie från USA att de tjejer som bär på mest övervikt får bröst ett år tidigare än sina kompisar: Ökad vikt gör att barns pubertet kommer tidigare.

Alldeles nyligen kom också en studie som kopplar läsk till en tidig mens: Barn som dricker mycket läsk kan få mens tidigare. Och en tidig pubertet är i sin tur kopplad till hjärt-kärlsjukdom: Tidig pubertet kopplad till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Den mat och dryck vi ger våra barn påverkar allting från kulturliv till deras framtida hälsa.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.