Veckans Affärer skriver i dag om en nya rapport från Morgan Stanley som visar att tillväxten i världsekonomin kommer att minska på grund av sockret: Skippa sockret – och få igång världsekonomin – Veckans Affärer. Övervikt och typ 2-diabetes leder till mer sjukdom och en lägre produktivitet, samtidigt som kostnaderna för sjukvården ökar. Så här skriver reportern Björn Wallenberg:
”I OECD-länderna, där bland annat Sverige ingår, förväntas BNP-tillväxten per år landa på 2,3 procent under åren 2015-2035. Men när Morgan Stanley gör simuleringar som tar hänsyn till sockrets inverkan på ekonomin, bland annat i form av fler sjukdagar, fler sjuka och fler dödsfall, blir bilden en annan. BNP-tillväxten landar då på 1,8 procent.
För Brasilien är motsvarande siffror 2,6 respektive 2 procent, för Kina 4,5 procent respektive 4 procent och för Ryssland 2,8 procent respektive 2 procent. Ett av de största tappen står Mexiko för, där diabetes och övervikt redan idag är vanligt. Mexiko sänker sin tillväxt från 3,1 procent till 2,4 procent om man tar sockerintaget i beaktande.”
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Magnus ∙ 1 april, 2015 kl. 10:51
Dags med sockerskatt! Nästan lite skrämmande att se så här i påsktider hur vuxna trängs runt lösviktsgodiset som getingar i sockerskålen.
≪ | ≫ |
Nisse ∙ 1 april, 2015 kl. 17:19
Inför en BMI skatt dvs vid deklaration så bestämmer man slutskatt med en faktor där högt BMI ger högre skatt dvs en klar morot att ändra på sin dåliga livsstil etc. Nått parti som törs pusha för detta? 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 1 april, 2015 kl. 19:32
Det finns ingen koppling mellan BMI och mer sjukdom, så det verkar vara högst orättvist. Däremot finns det koppling mellan metabolt syndrom och sjukdom, men metabolt syndrom kan du ha även om du är normalviktig.
≪ | ≫ |
Erica Enwall ∙ 9 april, 2015 kl. 18:59
En intressant tes. Jag skulle annars tro att det är tvärtom, dvs att minskad sockerkonsumtion skulle leda till lägre tillväxt. Vår konsumtion av godis, läsk, chips, glass, kakor och andra bakverk ger ganska många arbetstillfällen och inkomster för många. Är man ett läkemedelsföretag får man också sälja mycket insulin, blodtryckssänkande medicin etc. om sockerkonsumtionen är hög.
≪ | ≫ |