Under senare tid har det kommit en rad studier som ifrågasätter om omega-3 fetter verkligen kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Nu har New York Times en artikel om detta: Fish Oil Claims Not Supported by Research – NYTimes.com.
Jag har själv tidigare skrivit om den potentiella nyttan av omega-3 i DN, men jag börjar allt mer undra hur relevant den tesen egentligen är. Idén om att omega-3 är bra för hjärthälsan kommer av studier på inuiter, som traditionellt sett har haft väldigt lite hjärt-kärlsjukdom. Men jag börjar undra om det inte snarare är frånvaron av socker och vitt mjöl i deras kost som har hållit dem friska. Här är två tidigare inlägg om detta:
En gemensam nämnare för hälsosamma folk – gissa vilken…
Den gemensamma nämnaren för hälsa. Det rätta svaret är…
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Saga ∙ 2 april, 2015 kl. 12:53
Jag tar extra fiskleverolja pga att jag har MS, och tycker att jag känner effekt på hjärnan ganska snabb. Men det är hjärnan, inte hjärtat. 🙂
≪ | ≫ |
Lars-Erik Litsfeldt ∙ 2 april, 2015 kl. 15:09
Kan väl vara att omega3 rent allmänt balanserar upp omega6 och att hela kroppen därigenom blir mindre inflammerad?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 3 april, 2015 kl. 15:47
Men detta verkar inte ha någon större effekt på risken för hjärt-kärlsjukdom. Om inflammationen dämpades borde det bli en effekt.
Jag har allt mer börjat undra om inte kroppen sköter den där balansen själv, ungefär som att den tillverkar mindre kolesterol om vi äter kolesterol. En dag när jag har tid ska jag läsa på mer om detta!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 april, 2015 kl. 07:40
Det du citerar är nyare studier av inuiter. De tog i början av 1900-talet till sig många västerländska vanor. Bland annat började de att baka bannock, ett sconesliknande bröd på mjöl och socker. Dessutom har många börjat röka och dricka alkohol.
För att titta på riktig ”traditionell” inuitkost får du titta på forskningsrapporter som är äldre och där man är säker på att det är inuiter som inte har kommit i kontakt med västerlänningar. Se bland annat denna:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336486/
Läkaren som här jobbat med inuiter har inte på runt 1000 urinprover diagnostiserat några fall av socker i urinen. Med den prevalens av diabetes som inutier idag har borde han åtminstone fått 50 fall av diabetes.
Här kan du också läsa om hur en forskare ser en skillnad bland de som börjat jobba för nybyggare och inuiter som lever traditionellt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1561651/
Det finns fler rapporter. Men idag räknar nog många forskare exempelvis bannock som en del av den traditionella födan, fast det inte är det.
≪ | ≫ |
Mjuk Hud Sweden ∙ 17 april, 2015 kl. 14:09
Åh så intressant läsning! Tack för all möda du lägger ner för att sprida denna viktiga information
≪ | ≫ |