Representanter för Swedish Nutrition Foundation (SNF) har idag svarat på mitt debattinlägg om socker i Aftonbladet: Man måste se helheten – inte bara sockret | Debatt | Aftonbladet.

Återigen skyller de fetma och typ 2-diabetes på ett ”energiöverskott.” I gårdagens debattartikel refererar jag till en studie där två grupper av försökspersoner fick dricka lika många kalorier i form av läsk och mellanmjölk. Endast läsken gav mer fett insprängt i lever och muskler; endast läsken ökade på mängden farligt bukfett. Du hittar studien här: Sucrose-sweetened beverages increase fat storage in the liver, muscle, and visceral fat depot: a 6-mo randomized intervention study. Kroppens biokemi, djurstudier och studier på människa – allt tyder på samma sak: Socker har effekter i kroppen som inga andra kalorier har.

En insyltad organisation

De tycker att jag misstänkliggör deras organisation och deras sockerrapport. Men jag kan inte låta bli att tycka att SNF:s styrelse har en djupt problematisk konstellation. Nordic Sugars marketing manager sitter till exempel sida vid sida med föreståndaren för Centrum för preventiv Livsmedelsforskning vid Lunds universitet, där man ska förebygga typ 2-diabetes och fetma. Det är liksom lite för insyltat för min smak.

Vill du veta mer om sockrets hälsoeffekter? Adlibris har dragit igång en kampanj med anledning av veckans sockerdebatt. Det sötaste vi har för endast 159 kronor. Billigare än så blir det inte.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.