Köp sommarlektyren nu. Kampanjen på ”Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar” pågår några dagar till.

159 kronor hos Adlibris.

159 kronor hos Bokus.

I boken får du följa med till Robert Lustig – USA:s förkämpe mot sockret. På hans klinik får du träffa de barn med övervikt som han behandlar. Fetma handlar inte om frosseri och lättja, mer Lustig, utan beror på en biokemisk rubbning i kroppen orsakad av socker. Det leder till en onormal hunger. ”Hur är det med hungern då?” är en av de frågor Lustig alltid ställer till sina patienter och deras föräldrar. En minskad hunger är ett tecken på att kroppen håller på att läka.

Du får också följa med till en förskola i Knivsta där man firar barnens födelsedagar utan bullar och kakor. Du får träffa Emil och Angelica, två unga människor som har kämpat med socker. Och så dyker vi in i tarmfloran. En rubbad tarmflora och läckande menar en del forskare kan vara orsaken till allt från astma och allergi, till glutenintolerans, typ 1-diabetes och autism.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.