Magproblem är en av de absolut vanligaste orsakerna till varför barn går till läkaren. En del har ont varje dag; en del kommer efter i skolan; en del mår sämre psykiskt. Många får hjälp, men för den stora grupp som får diagnosen IBS – irritabel tarm – finns ingen etablerad effektiv behandling.

Det är inte bara barn som drabbas, utan även vuxna. Över en tiondel av Sveriges befolkning har IBS. Många säger inget om sina problem. Vi pratar ogärna om gasiga, förstoppade eller rinnande magar. Samtidigt påverkar smärtan vardagen ordentligt.

För att hjälpa alla dessa hundratusentals människor satsar Kostfonden nu på en utvärdering av kolhydraters effekt på IBS. En kost kallad FODMAP – där man utesluter vissa fibrer och sockerarter ur kosten – har visat effekt i studier. Många personer som lägger om till en strikt lågkolhydratkost eller en paleolitisk kost vittnar också om att de blir hjälpta. Men hur generell är den effekten? Vilken form av behandling är effektivast?

Hjälp Kostfonden att svara på dessa frågor. Blir du månadsgivare via autogiro denna vecka (senast i morgon) har du chans att vinna boken Det sötaste vi har. Men viktigast av allt: du har chans att bli en av dem som stolt kan säga att du har hjälpt tusentals människor till ett friskare liv.

Bli månadsgivare med BankID: via denna länk.

Bli månadsgivare via en blankett som du skickar till Kostfonden: via denna länk.

Kostfonden har 90-konto och granskas varje år av Svensk Insamlingskontroll.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostfonden, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.