framsida_smakaventyret_RGB

Under våren har jag filat på nästa bok. I juni är det manuslämning och i början av november kommer den att finnas i bokhandeln. Smakäventyret kommer den att heta. Det är en liten handbok i att lära små barn äta mat. För visste du att första året är avgörande om barnet ska få tränade smaklökar?

Som nybliven förälder hade jag ingen aning om att mina barn som 2-åringar skulle bli petiga i maten. Det är ett naturlig stadium i utvecklingen. Forskarna kallar det för ”neofobi.” Rädsla för nya saker. Man tror att det har fungerat som ett skydd mot förgiftning. När barn under jägar-samlartiden på egen hand började ge sig ut i skog och mark skulle de vara tillräckligt kräsna för att inte stoppa flugsvampar i munnen.

Bebisar behöver träna ovana smaker många gånger

Neofobin kom som en överraskning för mig. En ganska jobbig sådan. Smakäventyret är därför den bok jag själv önskar att jag hade haft som nybliven förälder. Jag slösade bort en enormt viktigt tid i min barns liv med industritillverkad burkmat och välling. Boken innehåller en rad tips för barnets första viktiga smakresa, till exempel vänjer sig nästan alla bebisar vid svårare smaker som besk broccoli bara de får pröva den minst åtta gånger.

Det blir också en liten lektion i näringslära och så får föräldrar reda på varför barn behöver tugga på hårda morötter (allt mjukt bröd och all mjuk pasta är sannolikt en orsak till varför så många behöver tandställning). Ett kapitel handlar om välling och industrigröt och varför stora doser vetemjöl kan vara skadligt för omogna tarmar. Ni som har läst mina tidigare böcker vet att jag gillar historia – genom historien kan vi få perspektiv på vår egen tid. Här dyker jag in i bröstmjölksersättningens utveckling. Visste du att näringsfattig industritillverkad bröstmjölksersättning var en orsak till varför spädbarn mot slutet av 1800-talet fick engelska sjukan?

Gåvan att uppskatta riktigt mat

Det känns lite som att jag nu har gått till botten med kostfrågan. Den första boken – Ett sötare blod – handlar om kost för personer med bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom. Den andra boken – Det sötaste vi har – handlar om att vi kraftigt behöver dra ner på mängden sötsaker till barnen för att förebygga bukfetma och typ 2-diabetes. Den här boken handlar om hur vi redan under första året behöver smakträna barnen för att slippa hamna i sockerträsket.

Eller för att vända det till något positivt. Smakäventyret handlar om hur vi vuxna kan ge en gåva till våra barn. Gåvan att uppskatta riktig mat.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.