I kväll sänder finska YLE ett program om barn, socker och fettlever. Ovan är en trailer. Du kan se hela programmet redan nu via denna länk: Söta barn. Eller läsa en artikel här: Sockerförgiftade barn.

Kjell Lindroos, som har gjort programmet, intervjuar bland annat en representant för Livsmedelsindustriförbundet i Finland. Hennes inställning är att industrin måste ha socker i mat för att barn ska få i sig näring. Hellre socker i bäryoghurt än att bären ska förbli oätna. Det handlar om balans, säger hon.

Min inställning är att jag snabbt måste roffa åt mig lite av de bär jag serverar mina barn. Ställer jag fram en skål med blåbär och hallon tar de slut på nolltid. Ska nog bjuda hem hon från industrin på ett litet studiebesök för att visa hur man kan servera bär utan socker.

Se programmet. Det är mycket bra. Jag hoppas att det kan få fart på sockerdebatten i Finland.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.