Att fetma kan påverka barns kognitiva förmågor talas det ganska tyst om. Det är alldeles för kontroversiellt. Nu har forskare undersökt riskmarkörer för alzheimer i blodet på tonåringar. De med fetma har signifikant högre nivåer av dessa riskmarkörer än de som har normalvikt eller övervikt. Barnfetma kan alltså sannolikt leda till att man drabbas av demens tidigare under livet. Resultaten publiceras i den medicinska tidskriften Pediatrics: Biomarkers of Alzheimer Disease, Insulin Resistance, and Obesity in Childhood.

I april skrev forskare en översiktsartikel om det faktum att barnfetma är kopplat till en försämrad kognitiv förmåga och en ökad risk för alzheimer: Obesity-associated biomarkers and executive function in children.

Det är dags att vi pratar om detta. Barn behöver ha en frisk ämnesomsättning under sin uppväxt. Fetma handlar om så mycket mer än vikt. Åt fanders med allt vad fredagsmys heter.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.