Egentligen har jag semester, men nu händer det avgörande saker i Storbritannien. En statlig expertkommitté för rådgivning kring nutrition har rekommenderat den brittiska regeringen att man bör halvera befolkningens sockerkonsumtion. BBC skriver om detta: Scientific experts: Sugar intake should be halved – BBC News

Så här säger ordföranden för expertgruppen, Mick Armstrong: ”The government now has the evidence and a clear duty to send the strongest possible signal to the food industry that while added sugar might be helping their sales, it is hurting their customers.”

Även fruktjuice inkluderas i ny rekommendation

Expertgruppens rekommendation är att maximalt 5 procent av alla kalorier bör komma från ”fritt socker” och till detta räknas även juice och honung. Det är samma gräns som WHO:s har satt som nytt hälsomål. Här i Sverige får vi rådet att konsumera maximalt 10 energiprocent ”tillsatt socker”, vilket endast inkluderar vitt socker och sirap. Som jag har skrivit om tidigare  sötar industrin ofta maten med koncentrerad fruktjuice. De kan märka produkten som ”osockrad” eller ”osötad”, men ändå ha i en ordentlig dos socker. Koncentrerade fruktjuicer används till exempel ofta i spädbarnsgröt och mat till små barn.

I Storbritannien kommer alltså detta knep inte längre att fungera. Det enda socker som inte inkluderas i ”fritt socker” är det som finns naturligt i mjölk, frukt och bär.

Två dagsransoner socker i en dajmstrut

Om denna rekommendation genomförs är det ett enormt steg framåt för folkhälsan. Storbritanniens expertgrupp ger ett tydligt budskap kring socker som orsak till karies, fetma och typ 2-diabetes. Jag hoppas verkligen att denna tydlighet smittar av sig till svenska experter, som än så länge har visat på en lamhet i denna fråga.

De flesta barn har idag passerat gränsen för 5 energiprocent ”fritt socker” halvvägs in i frukosten. Yoghurt och frukostflingor som marknadsförs till barn innehåller ofta minst 30 energiprocent socker.

5 energiprocent socker innebär att barn kan äta ungefär 20 gram socker varje dag, eller maximalt ungefär 6,5 sockerbitar. I 33 cl läsk ryms cirka 35 gram socker. En dajmstrut innehåller 44 gram socker. De barn som under sommaren äter glass var och varannan dag överskrider alltså gränsen om 5 energiprocent fritt socker med råge.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.