Ungefär en på tio svenskar tar kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner. En vanlig biverkan av dem är muskelsmärta. Nu har forskare publicerat en studie i Cell Metabolism som kan förklara varför. I statintabletter är den verksamma molekylen en syra, men i kroppen omvandlas en del till en så kallad lakton. Det verkar vara laktonformen som orsakar muskelsmärtorna.

Studien visar att laktonformen hämmar cellens energikraftverk, mitokondrien. Där genereras normalt energirika molekyler som cellen användar i energikrävande processer. När forskarna studerade personer som hade fått muskelsmärtor av sina statiner, skapade deras mitokondrier mindre energi.

Statiner ökar risken för typ 2-diabetes

Tidigare har forskare även visat att personer som äter statiner har sämre effekt av motion; deras syreupptagningsförmåga ökade mindre när de tränade. Även här förklarade forskarna effekten med att statiner stör mitokondrierna i deras arbete.

Statiner ökar även risken för att utveckla typ 2-diabetes, till exempel visade en studie från Finland i våras på en riskökning om 50 procent hos de män som hade tagit statiner under sex år.

Det är otvetydigt så att statiner minskar risken att få en hjärtinfarkt, framförallt hos personer som redan har drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Men jag kan tänka att dessa extremt allvarliga biverkningar borde leda till att läkare blev mer restriktiva i sin förskrivning av läkemedlen. Idag får många personer statiner bara för att de har lite ”högt kolesterol.” Framförallt får många kvinnor statiner i onödan. Vi kvinnor har ofta ett högt gott hdl-kolesterol som är en skyddsfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Gör din egen riskanalys

Jag har både kollegor och vänner som har fått statiner utskrivna efter en hälsokontroll, trots att de är kärnfriska. Många känner sig villrådiga. Ska jag verkligen äta det här? Kanske är du en sådan person. I så fall kan du göra en egen riskanalys. En allmänläkare jag känner tipsade mig om denna artikel i läkartidningen: Det svenska SCORE-diagrammet för kardiovaskulär risk. På andra sidan hittar du det diagram som han använder för att bedöma om patienterna bör ta statiner eller inte:
score

Som du ser är det viktigt att ta hänsyn till ålder, rökning och blodtryck i förskrivningen. Kvinnor som inte är rökare, behöver vara över 65 år och ha ett mycket högt blodtryck för att ha skäl att äta statiner. Knappt ens då är det värt det.

Här kan du läsa mer om den nya studien: Statin side effects linked to off-target reaction in muscle mitochondria — ScienceDaily

Ett tillägg: Att cellens energiproduktion störs, kan även förklara varför många kvinnor som börjar ta pillren känner sig dränerade på energi och blir mycket trötta.

Om du har drabbats av en biverkning av ett läkemedel kan du själv rapportera detta till läkemedelsverket. Du hittar mer info via denna länk.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.